Руските войници изтласкват украинските сили. Това заяви каза министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че Москва ще подсили въоръжените си сили, като създаде две нови армии и 30 нови формирования до края на годината.

Русия, която нахлу в Украйна през 2022 г., бързо изтегли част от силите си на изток и юг, но бавно настъпва, след като украинското контранастъпление миналата година не успя да постигне значителни успехи.

Москва контролира малко под 1/5 от Украйна и президентът Владимир Путин нареди на войските да продължават да настъпват, след като миналия месец те превзеха малкия град Авдеевка в Източна Украйна.

"Групи от руски войски продължават да изтласкват врага от неговите позиции", изтъкна Шойгу пред високопоставени генерали. "САЩ и техните сателити са изключително разтревожени от успеха на руските въоръжени сили".

Русия иска буферна зона в Украйна

Русия иска буферна зона в Украйна

Която да е достатъчно голяма, за да спре оръжия, произведени в чужбина

"Комбинираното групиране на войски ще продължи да се основава на постигнатите успехи и ще увеличи въздействието на бойния огън по вражеските цели".

Русия, която е набрала във въоръжените си сили стотици хиляди войници по договор, ще създаде две нови армии и 30 формирования, сред които 14 дивизии и 16 бригади, докладва Шойгу.

Ръководителите на западните разузнавателни служби твърдят, че войната може да е в повратна точка, тъй като Киев се нуждае от повече оръжия от своите съюзници, за да избегне нови неуспехи на бойното поле. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин вчера предупреди, че оцеляването на Украйна е в опасност.

От началото на инвазията през 2022 г. Русия е завзела 65 000 квадратни километра украинска територия.

Украйна обсъжда нов закон за мобилизация, тъй като е изправена пред недостиг на военнослужещи, а помощта от Вашингтон е блокирана поради политически спорове преди президентските избори в САЩ през ноември.

Преди президентските избори в Русия, които се проведоха на 15-17 март, Украйна засили атаките, като обстрелваше руски гранични региони, атакуваше рафинерии и използваше подставени лица в опит да пробие границата.

Победа на Путин в Украйна ще преобърне дълбоко световния ред

Победа на Путин в Украйна ще преобърне дълбоко световния ред

Норберт Рьотген: Този конфликт означава връщане на сухопътната война, а големият въпрос е дали използването на войната като инструмент на външната политика ще бъде успешно или не

Шойгу заяви, че сигурността на руските правителствени и други съоръжения е укрепена, а противовъздушната отбрана е засилена.

Русия свали 419 украински дрона и 67 ракети по време на изборите и нанесе тежки загуби на украинските проксита, отчете той.

Путин обяви, че Русия ще накаже Украйна за атаките и че може да създаде буферна зона от украинска територия като защита срещу атаки от артилерия, доставена от Запада.

"Основната задача е да гарантираме сигурността. Тук има различни методи, те не са лесни, но ние ще го направим", увери руският лидер на среща в Кремъл днес.

Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

Западът разполага с достатъчно икономически, промишлени и военни ресурси, но - трябва да ги предостави на Украйна