Налагането на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа е въпрос на преговори. Това коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Всичко това е въпрос на преговори. Никоя от страните не може да каже, че не споделя опасенията на Русия във връзка с факта, че такава важна област - контрола над оръжията - остана без никаква документална или юридическо-правна регулация", коментира той.

Германия отразя Русия за мораториум върху ракетите със среден и малък обсег в Европа

Германия отразя Русия за мораториум върху ракетите със среден и малък обсег в Европа

По-рано руското предложение беше отхвърлено и от Франция

Вчера правителството на Германия заяви, че не приема предложението на Москва за мораториум върху ракетите, позовавайки се на изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от 2 август.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон също заяви, че инициативата на Русия не може да бъде приета в сегашния си вид, но може да послужи като основа за преговори.

В края на септември руският президент Владимир Путин изпрати предложение до редица страни, включително членки на НАТО, за налагане на мораториум върху ракетите със среден и малък обсег в Европа и други региони.