Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви в четвъртък, че настоящата конфронтация между Русия и Запада заради Украйна няма прецедент в историята и една грешка може да доведе до катастрофа. Това се случва в момент, когато войната в Украйна, която продължава вече 2 години и половина, навлиза в най-опасната си фаза, според руски официални лица, цитирани от Ройтерс.

Рябков подчерта, че ситуацията не може да бъде сравнена с кризата с Кубинските ракети през 1962 г., когато студената война между САЩ и СССР едва не доведе до ядрен конфликт. Според него опасността от въоръжен сблъсък между ядрени сили не бива да се подценява, като отбеляза: "Ние се движим през неизследвани военни и политически територии".

AP: Отстъплението от Угледар разкри всички проблеми на украинската армия

AP: Отстъплението от Угледар разкри всички проблеми на украинската армия

Отказът на САЩ да разрешат на Украйна да атакува руския тил със западни оръжия прави руските логистично центрове неуязвими

Русия е отправила многократни предупреждения към САЩ и техните съюзници, че ако Украйна получи разрешение да нанася удари по руска територия с ракети, доставени от Запада, това ще се смята за сериозна ескалация. Украинският президент Володимир Зеленски от месеци призовава съюзниците на Киев да позволят използването на западни ракети, включително дългобойните американски ATACMS, за да намали способността на Русия да атакува.

Руският президент Владимир Путин предупреди на 12 септември, че западното одобрение за подобен ход би означавало "директно участие на НАТО, САЩ и европейските страни във войната в Украйна". Путин също така промени руската ядрена доктрина, за да намали прага за използване на ядрени оръжия в отговор на заплахите.

Зеленски призовава Запада да пренебрегне така наречените "червени линии" на Русия, но Москва, която разполага с най-голямото ядрено въоръжение в света, от своя страна предупреждава, че това би било опасна грешка.

Кремъл разяснява новата ядрена доктрина на Путин: Сигнали към Запада

Кремъл разяснява новата ядрена доктрина на Путин: Сигнали към Запада

Не е ясно кога предложените промени ще влязат в сила