Русия се присъедини към Китай, като наложи забрана върху вноса на риба и морски дарове от Япония. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на селскостопански надзор Росселхознадзор.

Япония започна да изпуска обработена радиоактивна вода от авариралата АЕЦ Фукушима в Тихия океан през август и беше силно критикувана от Китай, който незабавно забрани целия внос на морски дарове от Япония.

Русия подчерта, че ограниченията са наложени като "предпазна мярка" и ще останат в сила, докато не бъде предоставена изчерпателна информация, показваща дали морските дарове са безопасни. Министерството на земеделието, горите и рибарството на Япония, че забраната на Русия не е научно обоснована и призова тя да бъде отменена.

От японското външно министерство поясниха, че са изпратили допълнителна информация на Руската федерация. От ведомството допълват, че страната е обяснила на Русия методите си за инспекция на радиоактивни материали.

Значителна част от руския риболов се извършва във водите на далечните източни региони, които са относително близо до Япония. Освен това в периода януари-септември Русия е внесла 118 тона риба и морски дарове от Япония.

Русия също обмисля забрана на вноса на японски морски дарове

Русия също обмисля забрана на вноса на японски морски дарове

Росселхознадзор заяви във вторник, че е обсъдила японския износ на храни с китайските си колеги