Русия обмисля да се присъедини към Китай в забраната на вноса на японски морски дарове, след като Япония изпусна обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала Фукушима в морето, каза руски регулатор, цитиран от "Ройтерс" във вторник.

Япония започна да изпуска водата от централата в океана миналия месец, което предизвика силни критики от Китай. Като отмъщение Китай наложи пълна забрана върху целия внос на морски продукти от Япония.

Руската служба за безопасност на храните Росселхознадзор заяви във вторник, че е обсъдила японския износ на храни с китайските си колеги. Русия е един от най-големите доставчици на морски продукти за Китай и се стреми да увеличи пазарния си дял.

Русия иска да замести японската риба на китайския пазар

Русия иска да замести японската риба на китайския пазар

Възползвайки се от изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

"Имайки предвид възможните рискове от радиационно замърсяване на продуктите, Росселхознадзор обмисля възможността да се присъедини към китайските ограничения върху доставките на рибни продукти от Япония", се казва в изявление на Росселхознадзор. "Окончателното решение ще бъде взето след преговори с японската страна.

До момента тази година Русия е внесла 118 тона японски морски дарове, каза регулаторът.

Росселхознадзор каза, че е изпратил писмо до Япония за необходимостта от провеждане на преговори и искане на информация за радиологичните тестове на Япония за изнесени рибни продукти до 16 октомври, включително тритий.

Япония твърди, че водата е безопасна, след като е била пречистена за отстраняване на повечето радиоактивни елементи с изключение на тритий, радионуклид, който трудно се отделя от водата. След това се разрежда до международно приети нива, преди да бъде пуснат.

За МААЕ интересът към изпускането на водата от Фукушима е "напълно логичен"

За МААЕ интересът към изпускането на водата от Фукушима е "напълно логичен"

Гроси уверява, че планът е в съответствие с международните стандарти за безопасност

Япония заяви, че критиките от Русия и Китай не са подкрепени с научни доказателства.

В понеделник, в последния си доклад за тестване на водата, Министерството на околната среда на Япония заяви, че резултатите от анализа на морската вода, взета на 19 септември, показват, че концентрациите на тритий са под долната граница на откриване във всички 11 точки за вземане на проби и няма да имат неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

Русия също така не е открила нередности в морските проби, използвани за тестове в руски региони, които са сравнително близо до мястото, където е била изпусната пречистената вода, каза далекоизточният клон на Росселхознадзор във вторник, предаде Интерфакс.

Русия е изнесла 2,3 милиона метрични тона морски продукти миналата година на стойност около 6,1 милиарда долара, около половината от общия си улов, като Китай, Южна Корея и Япония са най-големите вносители, според руската агенция по рибарството.

Япония и Китай обсъдиха разногласията си за "Фукушима"

Япония и Китай обсъдиха разногласията си за "Фукушима"

Китай беше основен противник на изпускането на водата в морето