Задачите на специалната военна операция в Украйна ще бъдат изпълнени, като Русия не си поставя срокове за това.

Тези думи на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев в интервю за Argumenty i Fakty цитират тази сутрин руските държавни агенции

"Ние не преследваме крайни срокове", казва Патрушев и обяснява, че всички цели, поставени от руския президент, ще бъдат изпълнени, тъй като "не може да бъде дрогояче, тъй като истината, включително историческата, е на наша страна".

Също така Патрушев обяснява, че съдбата на Украйна ще бъде определена от хората, които живеят на нейна територия и уверява "че нашата страна (Русия, бел.ред.) никога не е определяла съдбата на суверенни държави".

ТАСС припомня думите на Патрушев от 26 април, че Украйна може да се разпадне на няколко държави, като това би било следствие единствено от политиката на Вашингтон и Киев.

По-късно през деня на заседание на Съвета на министрите на отбраната на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) руският министър на отбраната Сергей Шойгу обясни забавянето на темповете на настъпление с желанието на руските въоръжени сили да осигурят хуманитарни коридори. Но това се прави умишлено, за да се избегнат жертви сред цивилното население", обясни Шойгу и увери, че руските въоръжени сили, за разлика от украинските, не нанасят удари по гражданска инфраструктура.

Руските войски бавно напредват и обкръжават Северодонецк

Руските войски бавно напредват и обкръжават Северодонецк

Отново предупреждават за ракетни и въздушни удари от територията на Беларус

Тазсутрешната сводка на руските военни говори за поразяване на склад за боеприпаси, където е имало голямо количество американски гаубици М-777 и високопрецизни ракети с въздушно базиране. Мястото на удара е село Раздоловка, като информацията за него при изброяване се дава от говорителя на руското МО Игор Конашенков.

За последните 24 часа руските ракети са поразили: три контролни пункта, 36 района на съсредоточаване на жива сила и военна техника на ВСУ, самоходен артилерийски дивизион на 14-а механизирана бригада край селището Соледар, както и шест склада за боеприпаси в районите на Минковка, Бахмут, Николаевка, Спорное и Красный Лиман в Донецката народна република, включително един голям склад за 155-милиметрови снаряди за американски гаубици М-777 в Раздоловка.

Освен това руските военни са свалили украински самолет МиГ-29 близо до Краматорск в ДНР, казва в продължаващо изброяване Конашенков.

По негови данни в резултат на тези въздушни удари са били унищожени над 210 украински военни, били са извадени от строя 31 единици военна техника, а руските сили за противовъздушна отбрана са свалили пет безпилотни летателни апарата и са прехванали четири украински многоцелеви ракети "Смерч" в Харковска област.

Украинската разведка: Путин избра най-тъпия и брутален вариант

Украинската разведка: Путин избра най-тъпия и брутален вариант

До края на годината украинците се готвят да влязат и в Крим