Русия не изключва по-нататъшни срещи на високо ниво със Съединените щати за "стратегическата стабилност", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков на фона на предстоящата среща между двете страни в Кайро относно разпространението на ядрени оръжия, предава Ройтерс.

"Ако американците покажат интерес и готовност, ние няма да откажем", каза Рябков.

Стратегическата стабилност е термин, който Русия и Съединените щати използват, когато говорят за намаляване на риска от ядрена война.

Очаква се руски и американски официални лица да се срещнат в египетската столица Кайро от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят нов договор за намаляване на ядрените оръжия START.

По-рано обаче Рябков посочи, че няма какво да се говори със САЩ по темата за Украйна.

"Не, просто няма какво да се говори с тях за Украйна. Просто не може да има диалог, да не говорим за преговори, предвид радикално противоположните позиции", каза той, цитиран от "Интерфакс" по-рано.

Въпреки публичното отричане, Белият дом колебливо отваря вратата за преговори и по темата Украйна. Напоследък администрацията на САЩ организира редица изтичания на информация: че дискусиите с руснаците относно използването на ядрени оръжия са "понижили температурата", че Белият дом насърчава украинските лидери да "сигнализират за откритост" към преговори, че Съливан е участвал в поверителна дискусия със сътрудниците на Путин относно Украйна и че той е "тествал водите", докато е бил в Киев, за "как може да приключи конфликтът и дали може да има дипломатическо решение." Напоследък зачестяват и медийните публикации във водещи американски издания, които призовават за уреждане на конфликта в Украйна с преговори между Русия и САЩ.

В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че войната между Русия и Украйна ще приключи с мирни преговори.

Washington Post: Време е да се седне на масата за преговори

Washington Post: Време е да се седне на масата за преговори

Русия на практика вече загуби войната