Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е участвал през последните месеци в поверителни разговори с висши сътрудници на руския президент Владимир Путин. Те са били провеждани в опит да се намали рискът от по-широк конфликт около Украйна, както и да се предупреди Москва да не използва ядрени или други оръжия за масово унищожение. Това съобщи The ​​Wall Street Journal в неделя, като цитира свои източници.

Съливан е бил в контакт с Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин и с прекия си колега в руското правителство Николай Патрушев.

Целта е била да се предпазят от риска от ескалация комуникационните канали отворени, а не да обсъждат уреждане на войната в Украйна.

От Съвета за национална сигурност на САЩ и Кремъл не са коментирали.

Съобщението за контактите идва на фона на напрежението с Русия, след като Путин отправи слабо завоалирана заплаха за използване на ядрени оръжия в неотдавнашна реч, в която той също така обяви първата военна мобилизация на страната си след Втората световна война.

Washington Post: САЩ насърчават Украйна да преговаря с Русия

Washington Post: САЩ насърчават Украйна да преговаря с Русия

Сложна е позицията на Вашингтон относно войната

Администрацията на американския президент Джо Байдън лично насърчава лидерите на Украйна да сигнализират за откритост за преговори с Русия и да се откажат от публично заявеното си намерение да участват в мирни преговори само, ако президентът Владимир Путин бъде отстранен от власт. Това съобщи ден по-рано Washington Post.

Според източниците, искането на американски официални лица не е имало за цел да тласне Украйна на масата за преговори, а пресметнат опит да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други нации, които се притесняват от разпалване на война за много години напред.

В него се казва, че дискусиите илюстрират сложността на позицията на администрацията на Байдън относно Украйна. Американски служители публично обещават да подкрепят Киев с огромни суми помощ, като същевременно се надяват на разрешаване на осеммесечния конфликт, който оказа голямо влияние върху световната икономика и породи страхове от ядрена война.

Джейк Съливан в Киев: Непоколебимата подкрепа на САЩ ще продължи

Джейк Съливан в Киев: Непоколебимата подкрепа на САЩ ще продължи

Освен военна, САЩ ще продължат да предоставят икономическа и хуманитарна помощ

Самият Съливан каза по време на посещение в Киев в петък, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане "непоколебима и непоклатима" след междинните избори за Конгреса следващия вторник.