Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че войната между Русия и Украйна ще приключи с мирни преговори.

В интервю за Би Би Си в сряда вечерта Столтенберг каза, че ако Украйна спре едностранната съпротива, тогава Украйна ще престане да съществува като независима и суверенна държава. Затова решението за прекратяване на войната трябва да бъде, според него, взаимно.

"Всички искаме мир и разрешаване (на конфликта) чрез преговори. Но в същото време трябва да разберем, че ако Русия и президентът Путин спрат да се бият и Украйна също спре да се бие, само тогава ще има мир", каза Столтенберг.

Washington Post: Време е да се седне на масата за преговори

Washington Post: Време е да се седне на масата за преговори

Русия на практика вече загуби войната

В Киев отхвърлят подобен подход, тъй като смятат, че спирането на военните действия и започването на мирни преговори ще доведе до замразяване на конфликта, което ще обезсмисли последните успехи на украинските войски, ще определи нова демаркационна линия и ще даде на Русия необходимите отсрочка, за да възстанови боеспособността си и да повтори нахлуването от нови граници.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява, че преговорите с Москва са възможни само след като всички руски войски напуснат напълно окупираните територии.

"В един момент тази война най-вероятно ще приключи на масата за преговори, но знаем, че резултатът от тези преговори е тясно свързан с баланса на силите на бойното поле", добави генералният секретар на НАТО.

В интервюто за Би Би Си Столтенберг говори и за инцидента с ракетата, избухнала на територията на Полша, като в общи линии повтаря същите думи, които се чуха през деня от други западни лидери.

"Най-вероятно това е украинска ракета за противовъздушна отбрана", каза той, докато продължаваше разследването на взрива близо до украинската граница.

Той каза, че разследването, което трябва да установи обстоятелствата около инцидента и собствеността на ракетата, убила двама души в Източна Полша, все още продължава и е преждевременно да се правят окончателни заключения.

"Войните са опасно нещо и се случват грешки", каза Столтенберг, въздържайки се да обвини едната или другата страна. Според него каквото и да се е случило вчера, Украйна има право на самоотбрана.

Зеленски настоява, че ракетата, паднала в Полша, не е украинска

Зеленски настоява, че ракетата, паднала в Полша, не е украинска

Вярва, че Русия е изстреляла въпросната ракета, цитирайки украински военни доклади