Днешните преговори в Москва между руски и американски високопоставени официални лица за разрешаване на дипломатическия конфликт приключиха без какъвто и да е пробив, но все пак са били "полезни". Това обяви заместник -министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от "Франс прес".

В дискусиите, проведени при затворени врати между Рябков и заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, е бил обсъден отдавнашен спор относно ограниченията на персонала в посолствата, наред с други въпроси.

Виктория Нюланд лети за Москва, извадена от ответните руски санкции

Виктория Нюланд лети за Москва, извадена от ответните руски санкции

Въпросът беше решен на паритетни начала, уточни Захарова

Срещата се провежда, докато отношенията на Вашингтон с Москва са белязани от особено напрежение заради дълъг списък от разногласия, включително конфликта в Украйна, който според Рябков не е бил обсъждан.

Той отбеляза, че двамата не са успели да постигнат напредък по отношение на функционирането на дипломатическите мисии, включително относно визите и ротацията на персонал.

"Американците не се съобразяват с нашата логика или с нашите искания", подчерта Рябков и допълни: "В същото време разговорите бяха полезни."

Сенатори предлагат изгонването на 300 дипломати на Русия от САЩ

Сенатори предлагат изгонването на 300 дипломати на Русия от САЩ

"Тази непропорционалност в дипломатическото представителство е неприемлива"

Той също така предупреди, че липсата на напредък по основните разногласия увеличава възможността за нови области на конфликт.

"Има много малък напредък, когато става въпрос за съществената част от проблемите, които съществуват", отбеляза още Рябков и предупреди: "Налице е риск от ново влошаване."

Руският дипломат също така е предложил на Нюланд взаимно да се премахнат всички ограничения върху работата на посолствата на Русия и САЩ, наложени през последните години.

Отношенията между бившите врагове от Студената война бързо се влошиха, след като американският президент Джо Байдън засили натиска върху Кремъл, откакто стана президент на САЩ през януари.

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Спира неимигрантски визи, всеки американец с изтекла руска виза да напусне до 15 юни

Като част от ответните санкции, Русия по-рано тази година забрани на посолството на САЩ в Москва да наема чуждестранни граждани и официално определи САЩ като "неприятелска държава".

Нюланд, която е на тридневно посещение в Русия, пристигна вчера. Тя ще се срещне със съветника на президента Владимир Путин по външна политика Юрий Ушаков по време на посещението си, уточниха от Кремъл.

На Нюланд ѝ беше разрешено да пътува до Русия, въпреки че преди това беше поставена в списъка със санкции.

В замяна Вашингтон издаде американска виза на представител на руското външно министерство.

САЩ наредиха на 24 дипломати на Русия да напуснат страната до 3 септември

САЩ наредиха на 24 дипломати на Русия да напуснат страната до 3 септември

"Руското дипломатическо присъствие търпи непрекъснати удари"