Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира решението на Естония да не пусне в териториалните си води руския кораб "Академик Примаков", а също така и неразрешаването на полет през нейното въздушно пространство на руски правителствен самолет, на борда на който се е намирал руски вицепремиер, съобщават руските медии.

По думите на Захарова инцидентът "буди крайно недоумение предвид факта, че естонската страна през тази година два пъти е предоставила съответните разрешения" за преминаване на кораба, но този път естонската страна отказала, "без да посочи причини".

"Това е вече трети случай в последно време, когато Талин отказва достъп на руски моряци и самолети. В началото на октомври не беше разрешено на самолет да прелети през територията на Естония с вицепремиера на правителството на Руската федерация на борда, а през април тази година - заход в териториалните води на Република Естония на руския тренировъчен кораб "Седов", посочи Захарова.

Руските власти разглеждат тези решения като "недружелюбни демарши", обобщи говорителката.

През април Естония забрани влизането в свои териториални води на руския ветроходен кораб "Седов", тъй като на борда му са се намирали курсанти от Керченския държавен морски технологичен университет.

Посолството на Русия в Талин осъди решението на естонските власти. Тогава Захарова отбеляза, че Талин сам търсел причини да усложни двустранните отношения и подчерта, че въпросът с принадлежността на Крим бил решен окончателно, независимо дали на някой му харесва или не.

По-рано от външното разузнаване на Естония в своя годишен доклад обявиха, че кораби на Русия все по-често изпълняват разузнавателни задачи, а освен това те се занимавали с "пропагандна дейност".