Скитските артефакти, известни като скитско злато, принадлежат на Крим и трябва да останат там. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Изявлението му беше по повод предаването на колекцията на Украйна.

По-рано украинската държавна митническа служба обяви връщането на скитското злато в Украйна, като в момента митничари в Киев обработват ценния товар. Съкровището е пристигнало в помещенията на Киево-Печорската лавра, където ще бъде подложено на процес на удостоверяване.

Колекцията от скитско злато се състои от над 2000 артикула и беше изложена в Музея "Алард Пиърсън" към Университета на Амстердам между февруари и август 2014 г.

Нидерлански съд върна кримско скитско злато в Украйна

Нидерлански съд върна кримско скитско злато в Украйна

Това слага край на дългата и много оспорвана битка за съкровищата

След като Кримският полуостров беше анексиран от Русия през март 2014 г., възникна несигурност относно колекцията, тъй като както музеите в Крим, така и Украйна твърдяха, че експонатите им принадлежат.

През юни тази година Върховният съд на Нидерландия потвърди решението на Апелативния съд в Амстердам колекцията от скитско злато да бъде предадена на Украйна.

Сенаторът от Крим Сергей Цеков разкритикува решението като незаконосъобразно, заявявайки, че по всички правни причини колекцията принадлежи на кримските музеи.

Скитското злато се върна в Украйна

Скитското злато се върна в Украйна

То е било показано на изложба в Нидерландия преди окупирането на Крим