Брюксел е готов да изтърпи всякакво нещастие, само и само да навреди на Москва. Това заяви заместник външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от "Спутник".

Според него това доказва, че темата за газопровода "Северен поток 2" се е превърнала в инструмент за натиск спрямо Русия.

Той посочи, че "Северен поток 2" - в ръцете на Вашингтон и на някои фигури извън американската страна, отдавна се е превърнал в инструмент за натиск на Москва.

"За съжаление, това е отражение на преобладаващата действителност в Европа, в НАТО и ЕС. Повтаря се едно и също нещо. Хората парадират с това, че са готови да преживеят всякакви трудности само за са навредят на Москва. Това е същината на политиката на Запада и в частност на Европейския съюз", разкритикува ги Рябков.

ЕК скастри Русия, че продължава да използва газа за политически натиск

ЕК скастри Русия, че продължава да използва газа за политически натиск

ЕС преговаря с Норвегия и САЩ за увеличаване на доставките на синьо гориво

По негови думи в НАТО и ЕС няма никаква независимост нито се забелязва опит да преценят собствените си интереси.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.

ЕС показва единство със САЩ за санкции срещу Русия

ЕС показва единство със САЩ за санкции срещу Русия

Борел: ЕС ще отговори на хибридни заплахи от Русия