Русия „незабавно" да прекрати въздушните атаки срещу умерените сирийски бунтовници. Не е възможен мир в Сирия под „настоящото ръководство" в близкоизточната страна. Това обявиха външните министри на страните членки на ЕС след среща в Люксембург.

Според министрите руските удари срещу умерената сирийска опозиция предизвикват силна тревога и трябва веднага да бъдат спрени.

„Трябва да спрат руските нарушения на суверенното въздушно пространство на съседните страни", отбелязват топ дипломатите.

Те смятат, че военната ескалация води до риск от удължаване на конфликта, подкопаване на политическия процес, утежняване на хуманитарната ситуация и увеличаване на радикализацията.

„Нашата цел трябва да бъде намаляване на ескалацията на конфликта", допълват те.

ЕС призова Русия да насочи усилията си към общите задачи за постигане на политическо решение на конфликта. В този контекст съюзът призова Русия да действа за намаляване на насилието и да прилага приетите международни документи, пояснява се още в съобщението.

По отношение на управлението на сирийския президент Башар Асад се казва, че не може да има траен мир в Сирия под настоящото ръководство и докато законните стремежи на всички компоненти на сирийското общество не бъдат взети под внимание.