Кремъл обяви, че Москва засега нямала планове да разреши чужди ваксини срещу коронавируса в Русия, въпреки бавното темпо на ваксинация в страната и нарастващия брой на починалите в третата вълна на пандемията в страната, информира "Франс прес".

Русия, чиято ваксина "Спутник V" не е разрешена от ЕС, понастоящем не обсъжда "взаимното признаване" на ваксини с Брюксел, уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Днес руските здравни власти регистрираха рекордните 791 починали от COVID-19 през последните 24 часа. Кремъл изпита затруднения да се противопостави на масово разпространените антиваксинни настроения, като само 20 процента от руснаците са получили поне една доза.

Русия не спира да чупи черния си COVID-19 рекорд

Русия не спира да чупи черния си COVID-19 рекорд

Вече над 146 000 души са починали от началото на епидемията в Русия

Запитан дали разрешаването на западни ваксини ще подтикне колебливите руснаци да се ваксинират, като им предложи избор, Песков каза, че страната имала достатъчно домашно произведени ваксини.

"Имаме собствени четири ваксини", каза той и запита: "Това не е ли избор?"

Освен "Спутник V" Русия е регистрирала и три други ваксини - "ЕпиВакКорона", "КовиВак" и "Спутник Лайт", версия с една доза на "Спутник V".

Песков добави, че макар все още да няма такива разговори, той се надява Москва и Брюксел да обсъдят признаването на ваксини в бъдеще.

Опитите на ЕС за оценка на руската ваксина "Спутник V" затруднени от пропуски в данните

Опитите на ЕС за оценка на руската ваксина "Спутник V" затруднени от пропуски в данните

Става ясно защо Русия изпитва затруднения да спечели чуждестранно приемане на своя продукт

Първо посрещната със скептицизъм, коронавирусната ваксина "Спутник V" впоследствие получи признание от експерти. Руският президент Владимир Путин я определи като "най-добрата ваксина в света".

Ала самите руснаци изглеждат по-малко убедени, като мнозина казват, че биха предпочели западна ваксина, а 54 процента казват, че не планират да се ваксинират.

Както ваксината "Спутник V", така и китайската Sinovac са в процес на непрекъснат преглед от Европейската агенция по лекарствата, което е стъпка преди търсенето на официално разрешение.

"Спутник V" е одобрена в 67 страни, включително бивши съветски републики като Беларус и Армения, съюзници като Венецуела и Иран, но също така Аржентина, Бразилия, Индия и Пакистан.

Големи обещания, малко дози: защо Русия се затруднява да произвежда Спутник V

Големи обещания, малко дози: защо Русия се затруднява да произвежда Спутник V

Русия е произвела само 33 млн. ваксини към 12 май