Министерството на външните работи на Русия обеща "силен отговор" на обявените от САЩ санкции срещу Москва, съобщава "Спутник".

От ведомството заявиха, че новият пакет наказателни мерки се налага в рамките на "продължителните опити на Вашингтон да промени посоката на Русия".

Въпреки очевидната безполезност на усилията им, полагани в продължение на дълги години с цел да попречат на развитието на икономиката ни, Съединените щати отново се заловиха за ограничителните инструменти, които са неефикасни и противопоказни от гледна точка на самите американски интереси, се посочва в комюникето на руското външно министерство.

Байдън: Кой, за Бога, дава правото на Путин
Обновена

Байдън: Кой, за Бога, дава правото на Путин

Послание от Белия дом към Кремъл

Подчертава се, че външата политика на САЩ вече не разполагат с други средства освен "шантажът, заканите и заплахите".

Отворени сме за дипломация, основана на принципи на взаимно уважение, равенство и зачитане на интересите на всеки един, заявяват от ведомството, но подчертават, че санкциите ще получат "силен отговор, не задължително симетричен, но добре преценен и болезнен за американската страна".

Изостряйки криза, която според Запада може да доведе до война, вчера руският президент Владимир Путин призна за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна и разпореди разполагане на войски на територията им.

Мария Захарова: Санкциите са нелегитимни

Мария Захарова: Санкциите са нелегитимни

Под ударите попадна руският парламент

Последваха остри реакции срещу решението.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна може да прекрати дипломатическите си отношения с Русия. Днес украинският парламент одобри налагането на санкции срещу 351 руснаци, сред които и депутати, подкрепили признаването на независимостта и изпращането на руски войски в двата отцепили се региона в Източна Украйна.

Вчера Великобритания обяви, че налага санкции на пет руски банки, както и персонални санкции срещу трима руски граждани.

Германия пък спря проекта за газопровода "Северен поток 2" с Русия.