Мащабът на ученията на НАТО Steadfast Defender 2024 бележи "неотменимо завръщане" на Алианса към схемите от Студената война. Това заяи заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от "Ройтерс".

В четвъртък НАТО обяви, че започва най-голямото си учение от Студената война насам, в което ще вземат участие около 90 000 войници. То цели да оттренира как американските войски могат да подсилят европейските си съюзници в страните, граничещи с Русия и на източния фланг на Алианса, в случай че избухне конфликт с "почти равеностоен" противник.

"Тези учения са още един елемент от хибридната война, отприщена от Запада срещу Русия", подчерта Грушко.

За Русия отношенията със САЩ сега са дори по-лоши, отколкото през Студената война

За Русия отношенията със САЩ сега са дори по-лоши, отколкото през Студената война

Вашингтон се намесвал все по-дълбоко в украинския конфликт, губейки инстинкта за самосъхранение

"Учение от такъв мащаб бележи окончателното и неотменимо завръщане на НАТО към схемите от Студената война, когато процесът на военно планиране, ресурсите и инфраструктурата се подготвяха за конфронтация с Русия".

НАТО не спомена името на Русия в изявлението си. Неговият основен стратегически документ обаче определя именно Москва като най-значимата и пряка заплаха за сигурността на страните членки на Алианса.

Русия предприе инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Киев и неговите западни съюзници я определиха като непровокирано империалистично заграбване на земя.

Оттогава Москва често обвинява "колективния Запад", че води "хибридна война" срещу Русия, като подкрепя Украйна чрез финансова и военна помощ.

Песков: Западът се дразни от самото съществуване на Русия

Песков: Западът се дразни от самото съществуване на Русия

Той допусна разблокиране на Facebook и Instagram