Последиците от обявената от Запада тотална хибридна война срещу Русия ще се усетят от всички без изключение.

Това каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс".

"Колективно Западът ни обяви тотална, хибридна война и е трудно да се предвиди колко дълго ще продължи всичко това, но е ясно, че последствията ще се усетят от всички без изключение".

Това каза той в събота на заседание на Съвета по външна и отбранителна политика (СВОП).

Според министъра, "направихме всичко, за да избегнем пряка конфронтация, но тъй като предизвикателството е хвърлено, ние, разбира се, го приемаме.

"Санкциите не са ни чужди, те почти винаги са били под една или друга форма", каза Лавров.

Сергей Лавров: ЕС се превърна в агресивен войнствен играч

Сергей Лавров: ЕС се превърна в агресивен войнствен играч

Според него Украйна била "готова на безядрен и извънблоков" статут

Той отбеляза също, че е изненадан от "абсолютно пещерен, русофобски изблик".

Припомняме, че ден по-рано, Лавров се усъмни в "безобидността" на желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, който той охарактеризира ката "агресивен войнствен играч".

Според руския външен министър Европейският съюз се стреми да тръгне по стъпките на НАТО, "като по този начин потвърждава тенденцията, че те се сливат със Северноатлантическия алианс и всъщност ще изпълняват функцията на негов придатък".

В същото време Лавров отбеляза, че Украйна, въпреки публичните изявления на ръководството на страната, че отказът от ядрени оръжия е грешка, в контактите си с Руската федерация отбелязва готовността си да придобие извънблоков и неутрален статут, ако получи гаранции и извън пределите на НАТО и други военнополитически блокове.

"Наистина, украинските колеги публично казват, че са готови да придобият извънблоков статут, неядрен статут, въпреки факта, че президентът (Володимир) Зеленски спомена на конференцията в Мюнхен през януари, че е грешка, че са се отказали от ядрените оръжия. Въпреки това сега те са готови да декларират неутрален, извънблоков статут, когато получават гаранции и извън НАТО и други военно-политически блокове", каза той.

Лавров: Не Русия иска война в Европа, Западът говори за победа и поражение

Лавров: Не Русия иска война в Европа, Западът говори за победа и поражение

Москва била силно притеснена от риска от военен конфликт