Руският външен министър Сергей Лавров се усъмни в "безобидността" на желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, който той охарактеризира ката "агресивен войнствен играч", цитира думите му ТАСС.

"Те (Украйна) се опитват по всякакъв възможен начин да подчертаят желанието си да станат членове на Европейския съюз. (Външният министър на Украйна) Дмитро Кулеба каза, че ЕС е длъжен да отговори с "да" или "не" сега. Но най-важното е, че това е проблем на отношенията между Киев и Европейския съюз, но безобидността на подобно желание на Киев поражда сериозни съмнения, защото трябва да се има предвид, че ЕС се превърна от конструктивна и икономическа платформа, като каквато  беше създаден, в агресивен войнствен играч", каза Лавров на пресконференция след заседанието на министрите на външните работи на ОНД в столицата на Таджикистан Душанбе.

Според руския външен министър Европейският съюз се стреми да тръгне по стъпките на НАТО, "като по този начин потвърждава тенденцията, че те се сливат със Северноатлантическия алианс и всъщност ще изпълняват функцията на негов придатък".

ЕС не изключва да търси решение на войната в Украйна със сила

ЕС не изключва да търси решение на войната в Украйна със сила

Обикновено войните се печелят или губят на бойното поле, отбелязва Жозеп Борел

В същото време Лавров отбеляза, че Украйна, въпреки публичните изявления на ръководството на страната, че отказът от ядрени оръжия е грешка, в контактите си с Руската федерация отбелязва готовността си да придобие извънблоков и неутрален статут, ако получи гаранции и извън пределите на НАТО и други военнополитически блокове.

"Наистина, украинските колеги публично казват, че са готови да придобият извънблоков статут, неядрен статут, въпреки факта, че президентът (Володимир) Зеленски спомена на конференцията в Мюнхен през януари, че е грешка, че са се отказали от ядрените оръжия. Въпреки това сега те са готови да декларират неутрален, извънблоков статут, когато получават гаранции и извън НАТО и други военно-политически блокове", каза той.

Сергей Лавров : Светът сега преживява момента на истината

Сергей Лавров : Светът сега преживява момента на истината

Според него този разговор не може да се отлага

Припомняме, че на преговорите в Истанбул на 29 март, които са практически последните преговори между Русия и Украйна в присъствен формат, Украйна се съгласи именно на тези условия - Украйна да стане извънблокова, неядрена държава, като за сметка на това трябва да получи гаранции за сигурността си от страни като САЩ, Великобритания, Германия, Турция и разбира се Русия.

Тогава ръководителят на руската делегация Владимир Медински представи предложенията на украинската страна относно системата от гаранции за сигурност и уточни, че те не се отнасят за територията на Крим и Донбас. "За да се приложи статутът на неядрена държава, следва списък на държавите-гаранти, гарантиращи сигурността на Украйна. Гаранциите за сигурност не се прилагат за територията на Крим и Севастопол, т.е. Украйна се отказва от желанието си да върне Крим и Севастопол с военна сила и заявява, че това е възможно само чрез преговори. Разбира се, това по никакъв начин не съответства на нашата позиция, но Украйна е формулирала своя подход.

След това обаче се случиха много неща (откриването на стотиците избити цивилни в градовете край Киев, обсадата на завода "Азовстал" в Мариупол), а ситуацията на фронта се измени значтелно и сега изглежда, че и двете страни търсят военно решение и не са склонни на поднивяване на преговорите по същество.

Лавров скандализиран от думите на Борел: Правилата на играта се променят

Лавров скандализиран от думите на Борел: Правилата на играта се променят

ЕС се превръща в някаква колективна военна структура