Москва в никакъв случай не желае да види война в Европа. Това увери руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

На пресконференция след разговор с оманския си колега Саид Бадр бин Хамад бин Хамуд Ал Бусаиди той посочи, че Западът продължава да говори за необходимостта от победа на Украйна над Русия.

"Ние сме силно притеснени от риска от война в Европа. Въобще не искаме това да се случи, но бих искал да насоча вниманието Ви към факта, че Западът е този, който упорито говори за нанасяне на поражение на Русия. От Вас зависи да си правите изводи", коментира Лавров.

Медведев: Помощта на САЩ за Украйна е прокси война срещу Русия

Медведев: Помощта на САЩ за Украйна е прокси война срещу Русия

Вашингтон използвал помощта, за да "задължи" Киев

Той подчерта, че целите на Москва в Украйна са пределно ясни - "предотвратяване на нарушения на правата на рускоезичното население на Донбас, което беше под заплаха от унищожение от режима в Киев, и изключването на появата на крепост на украинската територия, която Западът може да използва, за да представлява военна заплаха за Русия".

Лавров заяви, че е от съществено значение "да се спазват задълженията по Устава на ООН, включително обещанието да се зачита принципът на суверенното равенство на държавите, да се забравят колониалните навици и да се изоставят неоимпериалистическите настроения.

САЩ и Западна Европа се притесняват от несигурния край на войната в Украйна

САЩ и Западна Европа се притесняват от несигурния край на войната в Украйна

Украйна можело да се превърне в "гнойна рана" в Европа