Една безкрайна и неспечелваема война в Европа? Това е, от което се страхуват лидерите на НАТО и за което се подготвят, докато руската инвазия в Украйна навлиза в третия си месец с малко признаци за решителна военна победа за която и да е от двете страни и засега не се вижда решение, коментира Associated Press.

Възможността за създаване на патова ситуация подхранва опасенията, че Украйна може да се превърне смъртоносно европейско бойно поле и източник на континентална и глобална нестабилност за месеци или дори години.

Енергийната и продоволствената сигурност са най-непосредствените притеснения, но масивната западна подкрепа за Украйна, докато светът все още излиза от пандемията на коронавирус и се бори да се справи с последиците от изменението на климата, може да задълбочи кризата в глобалната икономика. И ако Русия реши да ескалира, рискът от по-широк конфликт нараства.

САЩ и техните съюзници осигуряват постоянен поток от смъртоносни оръжия в Украйна, за да я задържат в битката. Докато повечето анализатори казват, че Киев се държи, тези пратки трябва да продължат, ако Западът иска да подкрепи президента Володомир Зеленски да спечели или поне да продължи да спира или  отблъсква руските сили.

Точно както руският президент Владимир Путин не е дал сигнал за желание за засилване на инвазията нито с обща мобилизация на войски, нито с използване на неконвенционални оръжия, той също не е показал никакви признаци на отстъпление. Същото се отнася и за Зеленски, който сега твърди, че Украйна не само ще отблъсне сегашната руска инвазия, но и ще си върне контрола над Крим и други области, които Русия е окупирала или контролира по друг начин от 2014 г.

"Много е трудно да се види как може да се постигне решение чрез преговори в този момент", каза Иън Кели, пенсиониран дипломат ветеран, който е служил като посланик на САЩ в Грузия, друга бивша съветска република, върху която Русия има териториални претенции.

"Няма начин Украйна да се оттегли", каза Кели. "Те мислят, че ще спечелят."

В Украйна: Настъпление в Луганск, контранастъпление в Харков

В Украйна: Настъпление в Луганск, контранастъпление в Харков

Има ли цивилни все още в "Азовстал"?

В същото време Кели каза, че независимо колко погрешни изчисления е направил Путин относно силата и волята на Украйна за съпротива или единството и решителността на съюзниците от НАТО, Путин не може да приеме поражение или нещо по-малко от сценарий, за който може да твърди, че представлява победа.

"Би било политическо самоубийство Путин да се оттегли", каза Кели. "Много е трудно да се види решение чрез преговори в този момент. Нито една от страните не желае да спре да се бие и най-вероятният изход е война, която продължава няколко години. Украйна ще се превърне в "гнойна рана" в средата на Европа.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза , че ще дойде моментът, когато ще се проведат мирни преговори за Украйна, но той не очаква това в близко бъдеще.

"Тази война няма да продължи вечно. Ще дойде време, когато ще се проведат мирни преговори", каза Гутериш на пресконференция с австрийския президент Александър Ван дер Белен.

"Не очаквам това в близко бъдеще. Но мога да кажа едно нещо. Ние никога няма да се откажем (да работим за преговори)", добави той, цитиран от Ройтерс.

Американските служители, като се започне с президента Джо Байдън, изглежда са съгласни, че целта на Вашингтон е не само да помогне на Украйна да се защити, но и да "отслаби" Русия до точката където не представлява заплаха.

Путин "няма изход в момента и аз се опитвам да разбера какво да правим във връзка с това", каза Байдън в понеделник, след като подписа законодателство, предназначено да рестартира закона за "заем-наем" от Втората световна война и призова Конгреса да одобри пакет от 40 милиарда долара от военна и хуманитарна помощ за Украйна.

И така, какво да се прави? Френският президент Еманюел Макрон даде предимство на постигане на споразумение, което спасява лицето както на Русия, така и на Украйна.

"Ще имаме мир, който да изградим утре, нека никога не забравяме това", каза Макрон в понеделник. "Ще трябва да направим това с Украйна и Русия около масата. Краят на дискусията и преговорите ще бъдат поставени от Украйна и Русия. Но това няма да бъде направено с отричане, нито с изключване един друг, а още по-малко с унижение."

Американските служители не са толкова сигурни, въпреки че допускат, че краят на войната зависи от Украйна.

"Нашата стратегия е да се погрижим Украйна да излезе победител от този конфликт", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс тази седмица. "Украйна ще направи това на масата за преговори. Нашата цел е да укрепим позицията на Украйна на тази маса за преговори, докато продължаваме да налагаме нарастващи разходи на Руската федерация.

Но голямата несигурност относно това какво представлява "победоносна" Украйна разтревожи официални лица в някои европейски столици, особено тези в балтийските държави Естония, Латвия и Литва, които са членки на НАТО, граничещи с Русия и особено загрижени за възможните бъдещи намерения на Москва .

За балтийските държави и други страни от източния фланг на НАТО заплахата е реална и спомените за съветската окупация и управление остават свежи. Те казват, че отстъпките на Русия в Украйна само ще насърчат Путин да продължи на запад.

"Честно казано, все още не говорим за финала", заяви със съжаление литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред агенцията в интервю в понеделник. Той каза, че всички териториални отстъпки в Украйна ще ни поставят в свят, където "редът, основан на правилата" е заменен от "ред, основан на закона на джунглата".

Ландсбергис предложи западните нации да издават публични изявления за това какво би било победа в този конфликт. "Какво бихме счели за победа, истинска победа? Какъв би бил сценарият, който бихме искали?"

Ландсбергис беше откровен в призивите Путин да бъде свален като лидер на Русия, надхвърляйки позицията на САЩ и тази на други лидери на НАТО. Според него смяната на режима в Москва е единственият начин да се защити европейската и западната сигурност в дългосрочен план.

Реакции на речта на Путин: Луд старец в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита

Реакции на речта на Путин: Луд старец в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита

Ходорковски: Киев отново е бомбардиран от потомците на някои от победителите, които станаха фашисти