Нахлуването на Турция в Северен Ирак отразява двойствената ситуация, в която попадат страните, смятащи за легитимна независимостта на Косово.

Това заяви Михаил Маргелов, председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, цитиран от БТА.

От една страна Анкара подкрепя косовските сепаратисти, а от друга се бори със заплахата на кюрдския сепаратизъм в южната част на Турция и в Северен Ирак, каза още Маргелов пред журналисти.

Той нарече двойните стандарти, които демонстрира Анкара, следствие от политиката на игнориране на нормите на международното право от страна на западните държави.

След обявяването на независимостта на Косово се появи опасен прецедент и засега няма с какво да се запълни законодателният вакуум: позициите на сепаратистите стават все по-легитимни, а позициите на тези, които се обявяват за целостта на държавата и непоклатимостта на международното право - стават по-уязвими, смята Маргелов.

Според него нахлуването в територията на суверенна държава само ще раздалечи турското и иракското правителство, ще предизвика неразбиране от страна на международната общност и кюрдското население.

Всичко това ще способства за засилването на терористичната заплаха и нестабилността в региона, каза още той.