Руските власти съобщиха във вторник, че са задържали двама американски граждани, включително действащ американски войник, по отделни наказателни дела, предава "Ройтерс".

Войникът, задържан в понеделник, беше арестуван по обвинения в кражба от съд във Владивосток в Далечния изток на Русия, се казва в изявление на регионалното министерство на вътрешните работи във вторник.

Руското външно министерство заяви, че в случая няма политически елемент и няма обвинения в шпионаж.

"Доколкото разбираме, това е чисто битово престъпление", съобщи държавната медийна агенция ТАСС, цитирана от филиала на министерството във Владивосток.

Криминалните дела срещу американци в Русия придобиха дипломатическо значение през последните години, включително дело за наркотици срещу баскетболната звезда Бритни Грийнър, освободена миналата година при размяна на затворници, и делото за шпионаж срещу Евън Гершкович, репортер на Wall Street Journal.

Съдът идентифицира войника като Гордън Блек и каза, че той ще бъде задържан поне до 2 юли, според агенция РИА. Американската армия, заяви в понеделник, че е била информирана за задържането, но не  назова войника. Американски служител, пожелал анонимност, каза, че войникът е бил базиран в Южна Корея.

Руското вътрешно министерство във Владивосток съобщи, че 32-годишна жена е подала жалба срещу 34-годишния заподозрян.

Според наличната информация, двамата се запознали в Южна Корея. Американецът бил дошъл във Владивосток, за да я посети, но двамата по-късно се скарали и жената подала сигнал в полицията, обвинявайки го в кражба на пари. Той е бил арестуван в местен хотел, след като закупил самолетен билет, за да се върне у дома.

Отделно съдебната служба на Москва съобщи във вторник, че съдът е оставил американски гражданин, когото назова като Уилям Ръсел Никъм, в ареста за 10 дни за "дребно хулиганство".

В него се казва, че той е бил открит гол навън, след като е пил алкохол в инцидент, който според него "изразява очевидно неуважение към обществото, гражданите и обществения ред".

"Запознати сме със съобщения за арестувани американски граждани в Русия. Консулските служители от посолството винаги се стремят да помогнат на гражданите с подходяща помощ, но поради съображения за поверителност не можем да коментираме повече", каза говорител на американското посолство в Москва.

Белгийската полиция претърси офиса на крайнодесен германски евродепутат

Белгийската полиция претърси офиса на крайнодесен германски евродепутат

Негов сътрудник бе обвинен в шпионаж в полза на Китай