Русия е информирала привикания в руското външно министерство посланик на Полша в Москва Кшищоф Краевски за решението си да експулсира петима служители на полското дипломатическо представителство, които трябва да напуснат страната до 15 май включително, съобщава ТАСС.

"Беше казано, че в отговор на провокативните действия на Полша за експулсиране на руски дипломати, изхождайки от принципа на реципрочност, министерството е обявило петима служители на посолството на Република Полша в Руската федерация за персони нон грата. Те трябва да напуснат територията на Руската федерация преди края на деня на 15 май 2021 г.", уточниха от руското външно ведомство.

Полша гони трима руски дипломати

Полша гони трима руски дипломати

Вероятно заради Украйна и санкциите на САЩ

В руското дипломатическо ведомство са изразили решителен протест пред полския посланик във връзка с "необоснованото решение на Варшава да обяви трима служители на руската дипломатическа мисия в страната за персони нон грата под абсурдния предлог за изразяване на солидарност със Съединените американски щати, които голословно посочват причастността на Русия в кибератаки на американска територия".

"Това стана още едно потвърждение на това, че Варшава съзнателно следва курс към по-нататъшно деградиране и унищожаване на нашите двустранни отношения", убеждават още от руското външното министерство.

"Благодарение на усилията на полските власти контактите с Русия са почти замразени през последните години, разгърната беше позорна война със съветските паметници, правят се опити за торпилиране на руски енергийни проекти, провежда се мащабна антируска информационна кампания, историята се фалшифицира, антируските санкции на Запада безкрайно се удължават", твърдят още от ведомството. 

С изгонването на полските дипломатически служители руските власти отговаряли на аналогични действия на Варшава, която на 15 април обяви трима служители на руското посолство за "нежелани лица". Причината е "нарушаване на условията на дипломатическия статут и провеждане на мероприятия в ущърб на републиката".

По думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова случващото се отговаряло на интересите на САЩ, но не и на Полша.

Отношенията между Русия и Запада продължават да се влошават. През последните седмици САЩ, България, Украйна, Чехия и Словакия обявиха експулсирането на служители на руските дипломатически мисии по различни причини.

Москва твърди, че реагира огледално, но всъщност експулсира повече дипломатически служители, отколкото Полша и Чехия.