Повече от 90% от пътя вече е изминат в преговорите за възстановяване на иранската ядрена сделка, но остава да се решат няколко политически чувствителни въпроса. Това заяви Михаил Улянов, постоянен представител на Русия в международните организации във Виена в интервю за вестник "Комерсант" в неделя. 

Улянов уточнява обаче, че няма право да разкрива подробности за преговорите, но един от въпросите е възможността да се повтори ситуацията, възникнала по време на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. "Американците се позовават на факта, че тяхното законодателство не позволява да се дават никакви гаранции", подчерта постоянният представител на Руската федерация.

Политиката на максимален натиск от САЩ обаче може да доведе до точно противоположни резултати от очакваните от инициаторите му. Той отбеляза, че новата администрация на САЩ е готова да се откаже от тази практика, но само в рамките на споразумения за възстановяване на сделката, предвиждащи отмяна на санкциите в замяна на връщането на Иран до пълното изпълнение на ядрените му задължения.

Според Улянов, преговорите по иранската ядрена програма може да се възобновят не по-рано от 10 дни, а може би дори по-късно. "Изхождаме от предпоставката, че колкото по-скоро се възобновят преговорите, толкова по-добре. Мисля, че това ще се случи не по-рано от десет дни, може би по-късно, каза той. Улянов поясни, че до момента никой не може да каже със сигурност кога точно ще се случи това. Това може да се разбере: току-що е избран нов президент в Иран, идва нов екип, който се нуждае от време, за да реши. Въпросът е изключително остър за иранското общество и за заведението. Има разгорещени дебати. Така че не е изненадващо", обясни дипломатът.

Иран очаква санкциите на САЩ по ядрената програма да отпаднат

Иран очаква санкциите на САЩ по ядрената програма да отпаднат

Но новата администрация на избрания косервативен президент вече среща пречки

Според него това започна да предизвиква известно раздразнение сред останалите преговарящи. "Разбираемо е също, защото престоя на новите споразумения в неизвестност за толкова дълго време не носи полза за каузата", добави постоянният представител на Руската федерация.

На 20 юни преговарящите по иранската ядрена сделка си взеха почивка от работата, за да проведат консултации в столиците си и да се подготвят за последния кръг от консултации. Както отбеляза постоянният представител на Русия, споразумението за възстановяване на ядрената сделка е в обсега.

В края на юни, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова президента на САЩ Джо Байдън да отмени санкциите срещу Иран, както беше договорено при сключването на ядрената сделка през 2015 г.

Байдън се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие

Байдън се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие

Никога нямало да разреши подобно нещо