Русия поиска Съветът за сигурност (СС) на ООН да проведе заседание на 14 юни в светлината на решението на западните страни да ударят с оръжия руска територия.

Това съобщи постоянното представителство на Русия в ООН в канала Telegram, цитиран от ТАСС.

"Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН на 14 юни поради факта, че западните страни са дали зелена светлина на Киев да използва оръжията, които доставят на територията на Руската федерация", се казва в изявлението.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди на 31 май, че Байдън се е съгласил да нанесе удари с американско оръжие на руска територия. Както твърди Блинкън, става дума само за удари по руски региони близо до Харков. В същото време той не изключи, че обсегът на атаки с американско оръжие на руска територия ще се увеличи.

Германското правителство обяви същия ден, че германските оръжия могат да бъдат използвани "за защита срещу атаки" от Русия в района на Харков.

В момента обаче между западните страни няма единство по въпроса за ограниченията върху използването на техните оръжия в Украйна.

САЩ разрешили ударите с американски оръжия по руска територия, за да сдържат Москва

САЩ разрешили ударите с американски оръжия по руска територия, за да сдържат Москва

Русия атакува Украйна от своя територия в Харковска област

Руският президент Владимир Путин отбеляза на 28 май, че изборът на цели и полетните мисии за модерни ударни системи се извършват дистанционно или автоматично, "без присъствието на украински военен персонал". Това се прави от тези, които произвеждат и доставят тези ударни системи в Украйна, подчерта той.

Путин предупреди, че страните от НАТО трябва "да са наясно с какво си играят".

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев посочи на 31 май, че всички оръжия с голям обсег, доставени в Украйна, вече се "контролират пряко от военния персонал на страните от НАТО" и подобни действия могат да бъдат причина за ответни удари.

За Русия удари с участието на Запада означават война

За Русия удари с участието на Запада означават война

Москва ще реагира, отсече руският президент

Президентът на Украйна Владимир Зеленски отбеляза в сряда разрешението на Лондон да нанася удари по военни цели на руска територия. Той направи изявлението след като проведе телефонен разговор с британския премиер Риши Сунак.