Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че смята, че първата пресконференция на американския президент Джо Байдън е била "постановка", като добави, че инструментите за комуникация на американското държавно ръководство с репортери предизвиквали безпокойство.

"Струва ми се, че е очевидно, че пресконференцията беше постановка. Лично мен това ме шокира, няма да го крия. Не очаквах, че подобни режисирани информационни събития могат да се провеждат в САЩ на това ниво", коментира Захарова, цитирана от "Новости".

Байдън с нова цел - 200 млн. Covid ваксини за 100 дни на поста
Обновена

Байдън с нова цел - 200 млн. Covid ваксини за 100 дни на поста

Президентът проведе първата си пресконференция

Говорителката добави, че е "странно" да се вижда такъв вид поведение от страна на Вашингтон, след като той винаги говори за свобода на словото. Тя каза още, че американските репортери са се сблъскали с "дискриминация".

"Наскоро руските средства за масова информация бяха дискриминирани. Днес виждаме как не само чуждестранните медии са подложени на тази дискриминация, но и самите американски журналисти: някакъв подбор на въпроси, подбор на журналисти... Беше очевидно, че думата се дава само на една група журналисти", настоя Захарова.

Говорителката добави, че било "страшно" да се вижда какви методи се използват по отношение на медиите от настоящите представители на американските власти.

Вчера Байдън проведе първата си официална пресконференция като президент на САЩ, която продължи малко повече от час. По време на събитието Байдън направи няколко гафа, като наред с другото каза на репортери, че е бил сенатор от 120 години.

В същото време някои медии предположиха, че президентът е използвал залъгващи листове, като снимки, публикувани в социалните мрежи, карат някои хора да вярват, че цялата пресконференция е преминала по сценарий.