Решението на Турция да превърне някогашната византийска катедрала "Света София" в Истанбул в джамия е вътрешна работа на страната, в която никой не трябва да се намесва. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин, като подчерта значението на световното културно наследство, част от което е и "Света София".

Глобален бил проблемът със "Света София" според гръцкия външен министър

Глобален бил проблемът със "Света София" според гръцкия външен министър

Той е на мнение, че решението на Анкара е поредното провокативно действие срещу Гърция

"Знаете, че този въпрос предизвика обществен протест у нас и в чужбина. Като цяло приемаме, че това е вътрешен въпрос на Турция, в който очевидно нито ние, нито някой друг трябва да се намесва. В същото време отбелязваме стойността на сградата като обект, който е част от световната култура и цивилизация ", коментира пред журналисти Вершинин, цитиран от руските медии.

На 10 юли най-висшият административен съд в Турция (Държавният съвет) анулира постановление на правителството от 1934 г., което превръща "Света София" в музей. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, според който обектът, построен през 537 г. като византийска катедрала, се очаква да отвори за молитви на мюсюлмани на 24 юли.

Решението доведе до остри крити по света, като много държави и християнски водачи критикуваха Анкара за този ход.

От 24 юли в „Света София“ в Истанбул може да има ислямско богослужение?

От 24 юли в „Света София“ в Истанбул може да има ислямско богослужение?

Ердоган щял да участва в първата молитва