Инцидентът с дронове срещу Кремъл е "враждебен акт" и Русия ще отговори с "конкретни действия". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

"Това очевидно беше враждебен акт. Ясно е, че киевските терористи не биха могли да го извършат без знанието на своите господари", подчерта той на пресконференция в Индия.

"Няма да отговорим с приказки за casus belli или не, ще отговорим с конкретни действия", увери Лавров.

Casus belli е латински термин за действие, което дава оправдание за война. Войната на Русия в Украйна продължава вече 15-ти месец, въпреки че Москва продължава да я нарича "специална военна операция".

Борел призова Русия да не ескалира конфликта заради предполагаем дрон

Борел призова Русия да не ескалира конфликта заради предполагаем дрон

Украйна воюва изключително на своя територия

Русия обвини Украйна, че е извършила атака с дронове срещу Кремъл в опит да убие президента Владимир Путин. Ден след обвиненията си към Украйна за "терористичната атака", Кремъл измести фокуса върху САЩ, заявявайки, че те са наредили нападението.

От своя страна Украйна отрече отправените ѝ обвинения, а Белият дом отхвърли руските "лъжи".

Русия все по-често заявява, че счита Съединените щати за пряк участник във войната в Украйна, който възнамерява да нанесе "стратегическо поражение" на Москва.

Дроновете към Кремъл - операция под фалшив флаг или демонстрация на сила

Дроновете към Кремъл - операция под фалшив флаг или демонстрация на сила

Предполагаемото нападение срещу Кремъл остави много отворени въпроси

САЩ отричат ​​тези обвинения и твърдят, че въоръжават Украйна, за да се защити срещу нахлуването на руските сили и да си върне територия, която Москва е завзела незаконно по време на войната.

Путин не е бил в Кремъл по време на атаката и анализаторите по сигурността отхвърлиха идеята, че инцидентът представлява сериозен опит за убийство.

Русия обаче заяви, че си запазва правото да отмъсти, а крайните поддръжници на Путин, като бившия президент Дмитрий Медведев, отбелязаха, че сега трябва "физически да се елиминира" украинският президент Володимир Зеленски.

Пригожин за Медведев и Володин: Клоуни, заплашващи с ядрено оръжие за детски дрон

Пригожин за Медведев и Володин: Клоуни, заплашващи с ядрено оръжие за детски дрон

Но Русия трябва да стане водеща сила в разработването на дронове