Руската православна църква (РПЦ) поиска от Константинопол да поднесе извинения за значителната щета на световното православие, заяви прессекретарят партиарх Кирил - свещеник Александър Волков, съобщи РИА Новости.

По думите му, сегашната ситуация може бързо да се промени, ако се влезе в диалог. "В този смисъл това разстояние се измерва с един факт: това е осъзнаване на грешките от своите действия и решението на Константинополския патриарх, неговия синод и поднасянето на извинения за тези действия, които вече сериозно навредиха на всемирното православие, а в бъдеще и на православието в Украйна", каза Волоков.

Той подчерта, че в тези случаи "вратата за диалога ще бъде отново отворена". По-рано от РПЦ определиха Константинополския патриарх Вартоломей като разколник.

Припомняме, на 15 октомври от Руската православна църква обявиха разрива на отношенията с Константинопол заради решението на Вартоломей за украинската църква.

Припомняме, на 15 октомври на изнесено заседание в Минск Синодът на Руската православна църква реши изцяло да прекъсне отношенията си с Вселенската патриаршия. Мотивът - решението на Константинопол да върне независимостта на Украинската православна църква от Московската патриаршия.

На 11 октомври Константинопол сне анатемата от Филарет - главата на Украинската православна църква, водена от Киевската патриаршия - и обяви, че тя трябва да се обедини с УПЦ, която досега оставаше на подчинение на Москва. На същата дата беше отменен и документ от 17 век, с който според Москва Вселенската патриаршия е предала на руската църква територията на Украйна.