Руските сили са извършили атака срещу украински складове, в които се съхраняват крилати ракети Storm Shadow и боеприпаси с обеднен уран.

Министерството на отбраната на страната съобщава в "Телеграм", че настъпателните действия, при които са използвани прецизни оръжия с голям обсег и дронове, са били насочени и срещу "центрове за радиотехническо разузнаване и обучение на диверсионни групи на украинските въоръжени сили".

Освен това ведомството актуализира до "472 самолета, 249 хеликоптера, 6 865 безпилотни летателни апарата, 437 зенитно-ракетни системи, 1 931 танка и други бойни бронирани машини, 1 151 ракетни установки за залпов огън, 6 426 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки и 13 121 единици специални военни превозни средства" броя на унищожените елементи от началото на войната в Украйна.

"Престъпно": Русия заклейми доставките на САЩ на снаряди с обеднен уран за Украйна

"Престъпно": Русия заклейми доставките на САЩ на снаряди с обеднен уран за Украйна

Обвини САЩ във възмутително пренебрежение към екологичните последици

Смята се, че именно ракети Storm Shadow са нанесли сериозни щети през юни на Чонгарския мост между Крим и Херсонска област, през който преминава значителна част от доставките на руската групировка в Южна Украйна. Тогава окупационните власти обявиха затварянето на моста за поне 15 дни.

В средата на юни става ясно, че САЩ ще изпратят боеприпаси с обеднен уран на Украйна. П-рано тази година Великобритания също изпрати такъв тип боеприпаси на Киев.

От своя страна, Русия заклейми тези доставки като престъпни.

Бен Уолъс: Ракетите Storm Shadow оказаха значително влияние на фронта в Украйна

Бен Уолъс: Ракетите Storm Shadow оказаха значително влияние на фронта в Украйна

Именно с тях е поразен Чонгарския мост