Русия се надява, че САЩ няма да предприемат необмислени стъпки по отношение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Това коментира директорът на отдела в руското външно министерство за неразпространение и контрол над въоръженията Владимир Ермаков, цитиран от руските медии.

"Ние изхождаме от факта, че (...) в края на краищата те трезво ще достигнат до оценка на реалната ситуация в света. Но ние, разбира се, сме готови с решения за всякакво развитие на събитията. Но за тези, които не искат да слушат всичко това, което много подробно обяснява Сергей Лавров, ще се наложи да чуят това, което Сергей Шойгу ще им обясни", предупредил Ермаков.

Ермаков иска да каже, че който не се вслушва в думите на руския външен министър, ще му се наложи да си има работа с руските въоръжени сили, чийто началник е Шойгу. 

Русия плаши да разполага ракети на територията на съюзниците си

Русия плаши да разполага ракети на територията на съюзниците си

Ако САЩ разположат ракети в Европа

Договорът за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег е сключен през 1987 г. между СССР и САЩ. С него страните обещаха да унищожат всички комплекси балистични и крилати ракети с наземно базиране със среден (1000-5500 км) и малък (от 500 до 1000 км) обсег, а също така да не произвеждат, да не тестват и да не ги използват в бъдеще.

На 20 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да оттегли страната от договора за ракетите, тъй като според него Русия не изпълнява задълженията си.

Литва: Русия ескалира напрежението, ракетите й застрашават Европа

Литва: Русия ескалира напрежението, ракетите й застрашават Европа

Външният министър Линкявичус предупреди…

Ръководителят на Белия дом подчерта, че Вашингтон трябва да изгради своя ядрен потенциал. Той отбеляза, че това ще се случва дотогава, докогато останалите "не се осъзнаят". След това САЩ ще бъдат готови да спрат този процес и дори да пристъпят към намаляване на оръжията. Той поясни, че това послание е адресирано главно към Китай и Русия.