Руският президент Дмитрий Медведев потвърди днес, една година след признаването на независимостта на Южна Осетия и Абхазия, решението на руското ръководство.

„В условията, които решението бе взето - в името на защитата на народите на Южна Осетия и Абхазия, друг избор не можеше да бъде направен", каза Медведев и допълни, че признаването на двете републики е било неминуемо, а това, че те не са получили международно признание, е вторичен въпрос.

„Аз не съжалявам за това решение. Считам че то е легитимно от гледна точка на международното право, и абсолютно необходимо - от гледна точка на справедливостта", допълва руският президент и подчертава, че Русия няма да се отметне от него.

От своя страна премиерът Владимир Путин предупреди за пореден път, че Русия няма да допусне никакви опити за реванш и повторение на военната авантюра в Кавказ от миналата година.

"Искам да посоча още веднъж, ясно и недвусмислено да заявя: никакви опити за реванш, никакви повторни военни авантюри в руския регион няма да допуснем. Ще наблюдаваме внимателно и ще реагираме адекватно на всички такива действия", посочва Владимир Путин.

Премиерът даде пресконференция, посветена на преговорите с президента на Южна Осетия Едуард Койкота.

Русия ще продължи да оказва всестранна политическа и икономическа подкрепа, както на Южна Осетия, така и на Абхазия, увери още Путин.

Припомняме, точно преди една година Русия официално призна независимостта на двете сепаратистки републики Южна Осетия и Абхазия, обявена след въоръжения конфликт между Грузия и Русия от началото на август месец.
В международен план освен Русия и Венецуела, друга държава не е признала двете републики.