Терористичната група ДАЕШ (Ислямска държава) се превърна в "подземна" терористична мрежа и засилва дейностите по набиране на хора в страни, в които се връщат бойци, съобщава зам.-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов, цитиран от ТАСС.

"Ситуацията се усложнява от превръщането на ДАЕШ след загубата на територия в "подземна" терористична мрежа, съсредоточаването й върху разгръщането на дейности за саботаж и набиране, включително в страните, в които се връщат бойците", обяснява той.

Помпео: Навлязохме в ера на децентрализиран джихад

Помпео: Навлязохме в ера на децентрализиран джихад

САЩ все още планират да водят глобалната борба срещу движението ДАЕШ

По-специално, според дипломата, групата се е преместила в Ирак за диверсионна война, разчитайки на подстрекаването на сунитско-шиитския конфликт.

"В Ирак, въпреки завършването на военната операция срещу ДАЕШ, предпоставките за дестабилизация, за съжаление, остават", обяснява той.

В допълнение, както отбеляза Богданов, ДАЕШ увеличава дейността си в Либия, укрепвайки връзките си с Ал Кайда. "В Либия, включително в Триполи, ДАЕШ увеличава дейността си. Групата укрепва връзките си с Ал Кайда."

Иран е основният спонсор на тероризма според Майк Пенс

Иран е основният спонсор на тероризма според Майк Пенс

Пенс се ядосва на ЕС, че подкопава санкциите на САЩ срещу Иран

Бойните операции на терористи в Афганистан стават все по-активни, отбеляза заместник-министърът на външните работи на Русия.

"Зоните за контрол на ДАЕШ в Афганистан се разширяват и военните операции се засилват", допълва той.

"Рискът от преливане на тероризъм от Близкия изток в постсъветското пространство през територията на Афганистан нараства", коментира Богданов.

ООН: Летища в 13 страни имат система за проследяване на терористи

ООН: Летища в 13 страни имат система за проследяване на терористи

Контратерористичният отдел на ООН е помогнал на 60 държави през 2018 г.