САЩ все още планират да водят глобалната борба срещу движението ДАЕШ ("Ислямска държава"), въпреки че се изтеглят от Сирия.

Това уверение направи американският държавен секретар Майк Помпео пред съюзници по време на конференция във Вашингтон, съобщават медии.

Сенатът се опълчи на Тръмп и призова за оставане в Сирия и Афганистан

Сенатът се опълчи на Тръмп и призова за оставане в Сирия и Афганистан

70 срещу 26 сенатори гласуваха в подкрепа на поправка

Пред представителите на близо 80 държави Помпео отбеляза, че Вашингтон ще продължи да води борбата срещу "тези, които ще ни унищожат безмилостно", имайки предвид ДАЕШ.

Изтеглянето на американските сили от Сирия "не е краят на борбата на САЩ" срещу терористичната организация, поясни той.

Снимка 405059

Източник: ЕПА

Помпео нарече изтеглянето на войските "нова фаза в стара борба". По думите му става въпрос за "тактическа промяна...а не промяна в мисията".

В края на миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че се изтеглят от Сирия.

Американският топ дипломат изнесе реч в столицата Вашингтон на конференция със 79 държави, които участват в световната коалиция срещу ДАЕШ. Коалицията беше сформирана през 2014 г.

Ердоган призна за пръв път, че Турция поддържа контакти с режима в Сирия

Ердоган призна за пръв път, че Турция поддържа контакти с режима в Сирия

Макар и те да били на "ниско равнище"

Помпео каза още, че светът навлиза в "ера на децентрирализиран джихад" и САЩ "много скоро" ще призоват съюзниците за помощ.

Държавният секретар призова другите държави да направят повече в продължаващата борба срещу ДАЕШ, да предоставят финансиране за стабилизиране на освободените територии в Сирия и Ирак и да съдят заловените джихадисти.

Снимка 405058

Източник: ЕПА