Русия обяви в понеделник, че прекратява участието си в процедурите на Съвета на ИКАО, инициирани от Австралия и Нидерландия по случая с катастрофата на полет MH17 на малайзийския Боинг в Донбас през 2014 г. Това съобщава "Интерфакс", като цитира изявление на руското външно министерство.

"Прекратяваме участието си в този фарс. Русия не признава правомощията на Съвета да разглежда измислиците на Австралия и Нидерландия, както и всякакви решения, които ще вземе във връзка с тях", се казва в изявлението, публикувано на сайта съобщи руското външно министерство.

В същото време Русия остава ангажирана с Резолюция 2166 (2014) на Съвета за сигурност на ООН и каузата за установяване на истинските причини за въздушното бедствие MH17 и е отворена за съответната работа.

ЕС призова Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17

ЕС призова Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17

В навечерието на 9-та годишнина от трагедията

Руското външно министерство отбеляза, че "тъй като Съветът на ИКАО отказа да проведе независимо разследване на инцидента, сега разполага само с резултатите от псевдоразследване, получено от една от страните в процеса."

"През последните две години Русия представи подробна и убедителна доказателствена база от фактическо и юридическо естество, сочеща, че страната ни не е замесена в катастрофата, и направи тези доказателства достъпни за всички държави-членки на Съвета. Всяка от 193-те държави-членки на ИКАО вече може да го прегледа и да направи свои собствени заключения", каза руското външно министерство.

Миналата година, за годишнината от катастрофата Европейският съюз (ЕС) призовава Русия да поеме отговорността си за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines и да сътрудничи на международното разследване.

Припомняме, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален над окупираните райони на Донецка област на 17 юли 2014 г. На борда имаше 283 пътници и 15 членове на екипажа. Всички те умряха.

По това време подкрепяните от Русия сепаратисти водеха боеве срещу украинските сили за контрол над източния регион Донбас.

Окръжният съд в Хага осъди през 2022 г. руския гражданин Сергей Дубински и украинския гражданин Леонид Харченко на доживотен затвор за участието им във фаталната катастрофа на Боинг 777 над Украйна през 2014 г.

Русия отхвърля обвиненията за участие на Путин в свалянето на MH17 над Украйна

Русия отхвърля обвиненията за участие на Путин в свалянето на MH17 над Украйна

Следователите не са представили публично подкрепени доказателства

Кремъл по-рано вече отхвърли констатациите на международните прокурори, разследващи свалянето на пътническия полет, тъй като Русия не е участвала в процеса, а следователите не представили публично подкрепени доказателства.

Русия многократно е отричала участието на държавата в свалянето на MH17.

След свалянето на самолета Нидерландия, Австралия, Белгия, Украйна и Малайзия сформираха съвместен екип за разследване, който да установи кой е отговорен и да събере доказателства за наказателно преследване.

Путин с пръст и подпис за ракетата „Бук“, свалила MH17 над Украйна през 2014 г.

Путин с пръст и подпис за ракетата „Бук“, свалила MH17 над Украйна през 2014 г.

Доказателствата не са достатъчни обаче за повдигане на обвинение