Руското посолство в Канада препоръча на руските граждани да се въздържат от пътуване до тази страна поради нарастващите случаи на дискриминация срещу руснаците. Това се казва в официалното съобщение на руското дипломатическо представителство, цитирано от ТАСС.

"Поради множество случаи на дискриминация срещу руски граждани въз основа на етническа принадлежност и гражданство в Канада, включително физическо насилие, препоръчваме да се въздържате от пътуване до тази страна с цел туризъм, образование, а също и в контекста на бизнес връзки", се казва в документа .. От посолството обръщат внимание, че в приемащата страна са отбелязани "прояви на нетолерантност към руската култура". Руските граждани, които в момента са в Канада, се съветват да "вземат специални предпазни мерки в близост до заведения за обществено хранене, както и продажби на дребно на стоки, свързани с Източна Европа".

Русия скастри САЩ, Великобритания и Канада да не се месят във вътрешните ѝ работи

Русия скастри САЩ, Великобритания и Канада да не се месят във вътрешните ѝ работи

Москва привика посланиците на трите страни

Освен това, напоследък са зачестили призивите на руснаците да бъдат блокирани частни парични преводи към местни финансови и кредитни организации", казват дипломати. Като се има предвид "високият риск от задържане на всякакви финансови транзакции в канадска юрисдикция / в канадски долари с участието на руски банкови институции", на физическите и юридическите лица от Руската федерация се препоръчва "напълно да откажат да извършват" такива транзакции.

Посолството подчертава, че в момента не са налични "възможности за възстановяване" на такива активи, предмет на ограничения в Канада, "чрез извънсъдебни или съдебни механизми".

Припомняме, че на 18 април Москва привика посланиците на САЩ, Великобритания и Канада заради намеса във вътрешните работи на Русия.

"Посланиците на САЩ, Великобритания и Канада са привикани в Министерството на външните работи за груба намеса във вътрешните работи на Русия и действия, несъвместими с дипломатическия статут", се посочва в изявление на ведомството.

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува изявленията на тримата посланици относно присъдата по делото на журналиста Владимир Кара-Мурза (определен като чуждестранен агент) като пряка намеса във вътрешните работи на Русия.

Канада засилва санкциите срещу Русия и Беларус

Канада засилва санкциите срещу Русия и Беларус

Удря Пригожин, банки, фирми и други