Русия привика посланиците на Германия, Дания и Швеция, за да се оплаче, че представители на Москва и "Газпром" не са били поканени да се присъединят към разследването на течовете по газопроводите "Северен поток", съобщава "Ройтерс".

Русия очевидно няма да признае псевдорезултатите от такова разследване, освен ако не бъдат включени руски експерти, подчертаха от външното министерство.

От ведомството отбелязват, че руското правителство не е получило отговор на писмото си до трите страни относно участието на Русия в разследването.

"В случай на отказ да бъдат допуснати руски експерти да участват в текущите следствени действия, Москва ще счита, че посочените страни имат какво да крият или прикриват извършителите на тези терористични актове", категорични са от руското МВнР.

Въпреки че причината за течовете по газопроводите "Северен поток", които минават под Балтийско море, остава неясна, страните от Европейския съюз заподозряха саботаж.

За Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток"

За Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток"

Руското участие е задължително, категоричен е Дмитрий Песков

В началото на месеца руският премиер Михаил Мишустин изпрати писмо до шведското правителство с искане руските власти и "Газпром" да бъдат допуснати да участват в разследването.

Швеция обаче отказа да сподели констатациите от разследването с руските власти или "Газпром".

По-рано компанията Nord Stream 2 AG обяви, че не е получила необходимите разрешителни за проверка на повредените участъци на газопровода от Дания, Швеция и Норвегия.

Доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец от това, което според Москва е акт на "международен тероризъм".

Руският президент Владимир Путин вече обвини Съединените щати и техните съюзници за причиняването на взривовете, увредили тръбопроводите - обвинения, които Вашингтон отхвърли.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

Швеция отряза Русия за разследването на инцидента със "Северен поток"

Швеция отряза Русия за разследването на инцидента със "Северен поток"

Поверителни са заключенията, отсече премиерът