От руското външно министерство привикаха молдовския посланик в Москва Андрей Негуца и му връчиха протестна нота. Причината е решението на молдовското правителство да обяви вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин за персона нон грата. Това съобщиха от дипломатическото ведомство, цитирани от ТАСС.

Молдова обяви Рогозин за персона нон грата
Обновена

Молдова обяви Рогозин за персона нон грата

Решението е на кабинета

"На 2 август във външното министерство на Русия бе извикан посланика на Молдова Андрей Негуца, информираха в министерството. Заместник външният министър Григорий Карасин му връчи протест във връзка с приетото решение на молдовското правителство за обявяване на персона нон грата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин", гласи съобщението на ведомтсвото.

Молдова обяви дипломатическа война на Русия

Молдова обяви дипломатическа война на Русия

Експулсирането на дипломатите беше потвърдено

По време на срещата е подчертано, че в последните години последователно се работи за развитие на активните отношения с Молдова. "Добре известни са приетите мерки в търговско-икономическата област, в сферата на миграцията и на други направления", заявиха от дипломатическото ведомство. Това контрастира с безотговорната стъпка на Кишинев, в посока на съзнателно сриване на двустранните руско-молдовски отношения", става ясно от информацията.

Русия подготвя санкции за провалената среща на Рогозин в Молдова

Русия подготвя санкции за провалената среща на Рогозин в Молдова

Реакцията на Рогозин срещу румънските власти била нормална

"Беше отбелязано, че в последно време мишена на провокациите стават не само високите руски представители, миротвориците, но и обикновените граждани на двете страни. Създава се впечатление, че кишиневските политици се стремят да получат роля на "дясно фронтови" в тази истерична и безперспективна кампания, която се развива срещу Русия", съобщиха от министерството.

Черна гора забрани на руския вицепремиер Рогозин да влиза в страната

Черна гора забрани на руския вицепремиер Рогозин да влиза в страната

Традиционният руски съюзник иска да влезе в ЕС и НАТО

Необходимо е да се обърне внимание, че подобни опасни действия могат да имат сериозно дестабилизиращо влияние на общата ситуация в региона и в Европа като цяло. Това е особено актуално в контекста на продължаващите опити на редица молдовски политици изкуствено да изострят ситуацията около регулирането на Приднестровския въпрос.

В сряда правителството на Молдова обяви за персона нон грата вицепремиера Дмитрий Рогозин. Ще му бъде забранено да влиза в страната и да пресича територията й транзитно. По думите на вицепремиера, външен министър и на европейската интеграция на Молдова Андрей Галбур, подобна мярка е приета заради серия от декларации, които показват неприятелски и очернящ характер по адрес на Молдова и нейните граждани.

Обидите и заканите на Рогозин са неподходящи според военния министър на Румъния

Обидите и заканите на Рогозин са неподходящи според военния министър на Румъния

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин: Очаквайте отговора ни, гадове!

Рогозин е съпредседател на молдово-руската междуправителствена комисия по икономическото сътрудничество, а също и съпредседател на президента на Русия по Приднестровието.