Правителството на Молдова обяви вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин за персона нон грата. Това е решение на кабинета, съобщи РИА Новости.

Решението бе подкрепено от болшинството членове на кабинета, а руският посланик в Кишинев Фарит Мухаметшин получи съответното уведомление.

"Предлагам вицепремиерът Дмитрий Рогозин да бъде обявен за персона нон грата в Молдова и да му бъде забранено да пресича територията на нашата страна", заяви на заседание външният министър на републиката Андрей Галбур.

По думите на Галбур, Рогозин в последно време направи няколко заявления, които "носят очернящ, оскърбителен и недружелюбен характер". Той приведе като пример интервю, което вицепремиерът е дал за канала "Русия 24", където си е "позволил оскърбителни" думи по адрес на гражданите и властта в Молдова.

Тези заявления са в разрез с характерните отношения, които се стараем да градим между Молдова и Руската Федерация, допълни външният министър.

Премиерът на Молдова Павел Филип заяви, че "направените от Рогозин декларации са неприемливи".

С критика на правителственото решение излезе президентът на страната Игор Додон. По думите му, правителството е въвлякло Молдова в "безпрецедентен дипломатически и геополитически скандал".

По-рано Рогозин обвини лидера на управляващата партия на Молдова Владимир Плахотнюк в спъване на визитата му в Кишинев и Тираспол.

"Целта му е да ни противопостави с Румъния", заяви вицепремиерът. Рогозин подчерта, че препятствайки преговорите му с президента Игор Додон, Кишинев загуби милиони долара.

Припомняме, преди три дни самолетът, с който пътуваше руският вицепремиер Рогозин към Кишинев за среща с президента на Молдова Игор Додон не бе допуснат над въздушното пространство на Румъния.

В гневна реакция вицепремиерът обяви, че страната му подготвя санкции срещу лицата, които са взели решение да не допуснат руски самолет да премине през въздушното пространство на страната.

Според компанията S7 самолетът на Рогозин не е бил допуснат във въздушното пространство на Румъния от Румънската служба за управление на въздушното движение, защото на борда се намирал "човек със санкции".

На борда на самолета имаше 165 пътника. Машината бе принудена да кацне на резервното летище в Минск. Сам Рогозин заяви, че маршрута на полета му е съгласуван с властите на Молдова и назова ситуацията "дива и провокационна".