Русия отхвърли "плана за победа", разработен от украинския президент Володимир Зеленски, като стратегия за задържане на Запада, съобщава "Ройтерс".

Според Москва въпросният план няма нищо общо с търсенето на дипломатическо или политическо решение за прекратяване на войната.

В сряда Зеленски обяви, че неговият план, който все още не е разкрил в пълни подробности, е завършен след дълги консултации. Той трябва да го представи на президента на САЩ Джо Байдън и да произнесе реч на заседание на Съвета за сигурност на ООН идния вторник.

Зеленски посочи, че инициативата му има за цел да създаде условия, приемливи за Украйна, чийто военен конфликт с Русия продължава повече от 2,5 години.

Украйна готова да приложи Плана за победа

Украйна готова да приложи Плана за победа

Няма и не може да има алтернатива на мира, никакво замразяване на войната или каквито и да било други манипулации, заяви президентът

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че планът изглежда като личен интерес от страна на украинския лидер, когото Москва обвинява, че се опитва да въвлече Запада в пълномащабна война срещу Русия.

"Единствената цел е да предотврати разпадането на антируската коалиция и това, разбира се, няма нищо общо със задачата за намиране на политическо и дипломатическо уреждане на ситуацията около Украйна", категорична бе тя.

Захарова повтори мнението на Москва, че Западът трябва да спре да финансира и доставя оръжия на Киев. По нейни думи е безсмислена всяка инициатива, привидно насочена към постигане на мирно уреждане на конфликта, което обаче не включва Русия.

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

След поредните руски и украински удари през изминалите дни