В Русия оказват натиск върху пленените украински моряци, за да ги принудят да дадат показания, внушени от руската страна, заяви командващият военноморските сили на Украйна Игор Воронченко, цитиран от агенция "Униан" .

Съобщава се, че шестима от моряците са ранени - трима от тях тежко, единият е в критично състояние.

По-рано руският представител в ООН Дмитрий Полянски каза, че на един от пленените украински кораби е имало двама служители на украинските спецслужби.

"На единия от съдовете имаше двама сътрудници на службите за сигурност на Украйна, които признаха, че са имали специална задача - да действат точно по този начин. Ние също ще разкажем за това." - коментира Полянски, цитиран от ТАСС.

Украйна пред Съвета за сигурност: Русия цели пълен контрол върху Азовско море

Украйна пред Съвета за сигурност: Русия цели пълен контрол върху Азовско море

Съветът отхвърли дневния ред, предложен от Русия…

По данни на украинската страна екипажите на пленените кораби са разделени.

"Екипажите на съдовете се намират на различни места. Трима от военнослужещите, един офицер и двама войници, които са били ранени, са в болница в Керч. Корабите са в база, където са дислоцирани катерите на Федералната служба за сигурност (на Русия - б.р.). И вече са налице някои доказателства за даване на фалшиви показания." - посочва Воронченко.

"Вече е пуснато видео трима моряци, даващи показания под психологическо и физическо въздействие. Познавам тези моряци от Никопол, те винаги са били честни професионалисти в работата си. А това, което казват сега, не е истина." - допълва командващият украинските ВМС.

От видеото личи, че мъжете в кадър произнасят предварително подготвен текст, отбелязва агенцията.

Те казват, че съзнателно са навлезли в руски териториални води и са игнорирал изапитванията на руската страна.
Според договора между двете страни обаче, Креченският пролив е международни води и преминаването на съдове от двете страни, включителон военни, е свободно.

По думите на Воронченко, с моряците вече са се срещнали адвокати.
Двама от пленените украински военни са родом от Крим и родителите им живеят на окупирания полуостров, във връзка с което руската страна им оказва натиск.

Той коментира и твърдението на Полянски, че двама от задържаните са служители на спецслужбите.

"Те могат и да кажат, че сме долетели с космически кораб", репликира Воронченко.

Това не е първият случай на оказване на натиск върху пленници, за да бъдат изтръгнати желаните от руската страна показания. Така беше подходено към Олег Сенцов, Надежда Савченко, Владимир Балух, Павел Гриб и други политически затворници, напомнят украинските медии.

По силата на сключения между Русия и Украйна Договор за сътрудничество Азовско море и Керченският пролив са вътрешни води за Руската федерация и Украйна. Азовско море се разделя според линиите на държавните граници съгласно споразумение между страните, а плавателните съдове на Русия и Украйна се придвижват свободно.

В чл. 4 на договора се постановява, че споровете, свързани с него, се решават с мирни средства.

Всички тези текстове са нарушени от Москва, макар че официално тя не се е оттеглила от договора, който продължава да е достъпен на страницата на руското Министерство на външните работи.