Самолетът Ил-76, разбил се близо до Белгород, е свален със ситема "Пейтриът", използвана от украинските сили. Това показват данните от експертизата на Следствения комитет, разследвал инцидента, предаде ТАСС.

Комитетът разполага и с информация кои подразделения на украинските въоръжени сили са въоръжени с ракетни системи "Пейтриът". Следственият комитет установява самоличността на замесените в организирането на атаката срещу Ил-76, се казва в съобщението.

Припомняме, че руският военен самолет Ил-76 се разби край Белгород през януари 2024 г. Според информацията от Русия екипажът, както и превозваните на борда украински военнопленници са загинали. Русия нарече инцидента "терористичен акт" и обвини Украйна. Киев поиска междунарподно разследване на инцидента. Москва обаче не даде съгласие за това. 

Русия не изключи възможността и западните съюзници на Украйна да са замесени в свалянето на самоелта. Според Кремъл ракетата, свалила Ил-76, е изстреляна от Харковска област. 

Малко по-късно Путин заяви, че самолетът е поразен със системата "Пейтриът". Властите в Москва посочиха, че имат доказателства за това, че Киев стои зад удара. New York Times също излезе също с публикация, че "Пейтриът" е свалил Ил-76.

Русия отбеляза и че е установила украинските военни, разпоредили удара.

Русия продължава да настоява, че на борда на самолета е имало военнопленници, които е транспортирала за поредния договорен обмен с украинските преговорна хуманитарна група. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов изрази съмнение, че на борда на самолета е имало военнопленници. До този момент и Русия не е представила доказателства за твърденията си.

Русия предава на Украйна телата на жертвите от сваления Ил-76
Обновена

Русия предава на Украйна телата на жертвите от сваления Ил-76

Самолетът с над 70 души на борда, бе свален през януари в Белгородска област