За Москва е разбираемо, че някои страни отказват да участват в организираната от Швейцария мирна среща на върха за Украйна този месец, защото на срещата липсват ясни цели и е абсурдно да се проведе без Русия, съобщава "Ройтерс".

Украйна твърди, че над 100 държави и организации са се съгласили да присъстват на срещата на върха на 15-16 юни, на която Москва не е поканена.

"Това е напълно абсурдна дейност, това е празно развлечение", подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той посочи, че е очевидно, че срещата не цели постигане на резултати и "по тази причина много страни не искат да губят време".

Като удар срещу украинския президент Володимир Зеленски, Китай заяви, че няма да вземе участие - нещо, което председателят на руския парламент Вячеслав Володин отбеляза със задоволство в публикация в "Телеграм".

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

Какво се очаква от срещата на върха за мир?

Той цитира съобщения в пресата, според които Саудитска Арабия също няма да се включи в инициативата, въпреки че кралството не е обявило публично позицията си относно срещата на върха. Песков посочи, че това е суверенен въпрос на Саудитска Арабия.

Конференцията се провежда в решаващ момент през третата година от войната в Украйна, тъй като руските сили постигнаха поредица от постепенни успехи от февруари насам.

През последните седмици редица страни от НАТО заявиха, че ще позволят на Украйна да нанася удари по цели в Русия с оръжия, които са доставили на Киев - ход, за който президентът Владимир Путин предупреди, че може да доведе до ескалиране на войната в глобален конфликт.

Русия твърди, че е отворена за диалог въз основа на "новите реалности", които е създала на място, където нейните сили контролират около 18% от Украйна. На свой ред Киев счита, че мирът може да се основава само на пълно изтегляне на всички руски сили и възстановяване на териториалната цялост на страната.

Швейцария се хвали с голям международен интерес към мирната среща за Украйна

Швейцария се хвали с голям международен интерес към мирната среща за Украйна

Делегации от над 50 държави са потвърдили присъствие