Русия е издала паспорти на 125 000 жители на държаната от бунтовници източна Украйна, заяви министърът на вътрешните работи на Русия, задълбочавайки връзките на Москва със сепаратисткия регион, дори при започнали преговори с Киев, насочени към прекратяване на конфликта, съобщава "Ройтерс".

През април, президентът Владимир Путин опрости процедурата за руски паспорти за жителите на проруската, държана от сепаратисти Украйна, което накара Киев да призове Запада за нови международни санкции срещу Москва.

Повече от 160 000 жители са кандидатствали за руски паспорти, от които 125 000 са ги получили, заяви вътрешният министър Владимир Колоколцев, цитиран от ТАСС.

Зеленски настоява за пълно прекратяване на огъня в Донбас

Зеленски настоява за пълно прекратяване на огъня в Донбас

Той ще постави искането си на срещата на Нормандската четворка в Париж

Путин пристигна в Париж за преговори за конфликта в източна Украйна с лидерите на Украйна, Германия и Франция. Това е първият път от три години, в който лидерите се срещат за подобна среща на върха.

Очаква се те да настояват за прекратяване на огъня в конфликт, продължил повече от пет години и взел живота над 13 000 души. Но перспективите за пробив остават мрачни, смятат дипломати.

Киев обвинява Москва, че води неофициална война в източна Украйна, доставя войски и тежко въоръжение в района на Донбас. Русия отрича и определя конфликта като гражданска война.

Законодателно ДНР била много по-сближена с Русия отколкото с Украйна

Законодателно ДНР била много по-сближена с Русия отколкото с Украйна

"С всеки изминал ден ние се отдалечаваме от украинското законодателство"