Към вторник Руската федерация е разпределила нова партида с ваксината срещу коронавирус EpiVacCorona от 720 хиляди дози. Това се съобщава в официалния канал на Telegram на ваксината, като съобщението е цитирано от ТАСС. "На 20 юли нова партида е била разпратена в границите на Руската федерация. Обемът на партидата общо е 720 хиляди дози", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че в столицата Москва вече са получени 40,4 хиляди дози. Докладът също така казва, че доставката на ваксини за регионите се извършва от холдинга Natsimbio на държавната корпорация Rostec.

Общо към вторник вече над 3,1 милиона дози EpiVacCorona са били изпратени. Припомняме, че в началото на юли стана ясно, че ваксинираните с нея са над 1 млн. души.

Препаратът е двудозов.

Руската ваксина EpiVacCorona трябва да осигурява едногодишен имунитет

Руската ваксина EpiVacCorona трябва да осигурява едногодишен имунитет

Документи за ваксината вече са предоставени на СЗО

Epivakkorona, разработен в Държавния изследователски център по вирусология и биотехнологии "Vector" на Rospotrebnadzor, стана втората ваксина срещу коронавирус, регистрирана в Русия. Това се случи на 14 октомври 2020 г.

На 28 юни 2021 г. Центърът получи актуализиран сертификат за регистрация на Epivaccorona, сега той може да се произвежда под формата на дози от спринцовки.

Според създателите, тя трябва да осигурява едногодишен имунитет.

Русия се нарежда на четвърто място в света по брой заразени от началото на пандемията след САЩ, Индия и Бразилия. Страната надхвърли 6 млн. заразени с коронавируса.

Общият брой на починалите от началото на епидемията в страната вече е 149 922 души. Условната смъртност от заболяването (окончателната може да се определи едва след края на епидемията) е нараснала до 2,5%. Русия се нарежда на шесто място в света по брой починали по време на пандемията след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Перу.