В Русия се разработва проект на президентски указ за ответни визови мерки срещу "неприятелските" страни, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"В момента се разработва проект на президентски указ за ответни визови мерки във връзка с неприятелските действия на редица чужди държави", каза той на заседание на комисията на партията "Единна Русия" за международно сътрудничество и подкрепа за сънародници в чужбина. "Този закон ще въведе редица ограничения за влизане на територията на Русия."

Според Лавров фокусът на вниманието на Москва е и разработването на комплекс от мерки за отговор на "неприятелските действия на САЩ и техните сателити". "Те включват преди всичко нелегитимни санкции, както и всички решения, които нарушават правата на руски граждани и юридически лица", каза министърът.

Лавров припомни, че на 15 март влязоха в сила измененията във федералния закон "За мерките за въздействие върху лица, замесени в нарушения на основните човешки права и свободи, права и свободи на гражданите на Руската федерация", изготвени от руското Министерство на външните работи. . "Тези изменения предвиждат възможността за прилагане на ограничителни мерки спрямо всякакви чужди граждани, както и лица без гражданство. Преди това тези мерки можеха да се прилагат само за граждани на Съединените американски щати", каза той.

Лавров: Западът винаги ще намери причина за санкции

Лавров: Западът винаги ще намери причина за санкции

Той коментира и поведението на балканските страни

Мерките се очаква да засегнат тези, които "участват в извършването на престъпления срещу руски граждани в чужбина, както и лица, които извършват носнователно законово преследване на нашите хора и накрая, сред тях са и тези, които вземат неразумни решения, които нарушават правата и законните интереси на гражданите и организациите на Руската федерация", подчерта Лавров.

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател

"Москва на практика все още не е започнала да отговаря на санкциите на Запада." Това заяви в петък Дмитрий Биричевски, директор на отдела за икономическо сътрудничество на руското външното министерство.

Русия предупреди Запада, че разработва широк отговор на санкциите, който ще бъде бърз и ще се усети в най-чувствителните зони на Запада, информира Агенция Ройтерс на 9 март.

Руската икономика е изправена пред най-тежката си криза от 1991 година, след разпадането на СССР, след като Западът наложи смазващи санкции върху почти цялата руска финансова и корпоративна система. Санкциите бяха провокирани от нахлуването на руски войски в Украйна.

"Реакцията на Русия ще бъде бърза, добре обмислена и чувствителна за тези, към които е насочена", заяви тогава Дмитрий Биричевски, директор на отдела за икономическо сътрудничество на външното министерство.

Дмитрий Медведев: Глупави, глупави санкции...

Дмитрий Медведев: Глупави, глупави санкции...

Те постигат обратното - руският народ се консолидира зад властта