Русия е решила да разшири ответния черен списък по отношение на представители на Европейския съюз. Това съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от местните медии.

Тя припомнила, че на 13 март Съветът на ЕС взе решение да удължи с шест месеца санкциите на Общността спрямо редица руски физически и юридически лица.

"Пълна катастрофа от гледна точка на външния облик, както и на вътрешното съдържание на евроинституциите. Светът се опитва да остане над водата и да обедини сили, да намери обща позиция, да разбере последствията от това, което се случва сега", коментира Захарова.

По думите ѝ на 28 януари ЕС въвел "нелегитимни едностранни ограничения за още седем руски граждани", които са представители на ръководството, избраните органи на държавната власт и избирателните комисии на Крим и Севастопол.

"И тогава казахме, че разглеждаме тази стъпки на Европейския съюз като поредния неудачен опит за наказване на кримчани за техния свободен избор през март 2014 г. в полза на обединението с Русия", добави тя, визирайки референдума, който се проведе тогава под дулата на неидентифицирани "зелени човечета".

Захарова подчерта, че Русия е решила да разшири ответния списък с представители на страните членки и институциите на ЕС, на които е забранено да влизат на територията на Русия.

"Това е въпрос на паритет. Не е нашият избор, но сме длъжни да отговорим. Съответните ограничения са въведени в съответствие с федералния закон "За реда за излизане от Руската федерация и за влизане в Руската федерация" от 15 август 1996 г.", уточни говорителката на руското външно ведомство.

На 13 март Европейският съюз удължи с шест месеца индивидуалните санкции срещу руски физически и юридически лица.

В края на януари Европейският съюз добави седем руснаци към списъка със санкции заради действията на Русия в Украйна. Сред тях са действащият губернатор на Севастопол Михаил Развожаев и председателят на Министерския съвет на Крим Юрий Гоцанюк.