"Роскомнадзор", регулаторът, който контролира телекомуникационния сектор в Русия, обяви, че неотдавнашната проверка на интернет ресурсите на британската обществена медия Би Би Си е разкрила материали, пропагандиращи идеологията на международни терористични групировки, съобщават руските медии.

"Съдържанието на интернет ресурсите на Би Би Си се проверява за съответствие с руското законодателство. До момента са намерени материали, които предават идеологическите принципи на международни терористични организации (цитати на терориста Ал Багдади)", се посочва в изявление на "Роскомнадзор".

Абу Бакр Ал Багдади е (беше) главатарят на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").   

Русия погва Би Би Си

Русия погва Би Би Си

Отговаря на действията на британците срещу RT

В изявлението се добавя, че се провежда разследване "дали тези материали спазват нормите на руското законодателство за борба с екстремизма".

Според руския регулатор проверката на спазването от страна на Би Би Си на лицензионните и задължителните изисквания в областта на телевизионното и радиоразпръскването ще бъде извършена в периода от 14 до 31 януари тази година.

Изявлението идва, след като "Роскомнадзор" обяви на 21 декември, че е започнал проверки за удостоверяване на спазването от страна на BBC World News, както и на интернет ресурсите на Би Би Си на руското законодателство.

Списък с имената и снимките на журналисти на Би Би Си изтече в Русия

Списък с имената и снимките на журналисти на Би Би Си изтече в Русия

Списъкът с 44 журналисти, повечето от тях са руски граждани