Медийният регулатор в Русия обяви, че ще извърши проверки, за да установи дали британската телевизия BBC World News и интернет сайтовете на Би Би Си спазват руското законодателство, ход, който регулаторът определи като отговор на натиска на Великобритания върху руската държавна англоезична телевизия RT, съобщава "Ройтерс".

Регулаторът "Роскомнадзор" посочи в изявление, че проверките били отговора на Русия на решение на британския медиен регулатор Ofcom, който вчера заяви, че RT е нарушила правилата за безпристрастност в някои от своите новинарски и публицистични предавания.

Френският ТВ регулатор предупреди руския канал RT заради подмяна на истината

Френският ТВ регулатор предупреди руския канал RT заради подмяна на истината

Става дума за химическите атаки в Сирия...

"Резултатите от проверката ни ще бъдат обявени отделно", уточни руският медиен регулатор.

От Оfcom казаха вчера, че обмислят налагането на някакъв вид санкция на RT, която се финансира от руската държава, като уточниха, че предприемат мярката заради отразяването на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Великобритания обвини агенти, работещи за руското военно разузнаване ГРУ, за извършване на престъплението - твърдение, което Москва отрича.

Във Великобритания погнаха руската държавна телевизия RT, не била безпристрастна

Във Великобритания погнаха руската държавна телевизия RT, не била безпристрастна

Още три разследвания е започнал регулаторът

Британският министър за медиите Джереми Райт вчера взе отношение по темата, изтъквайки, че маската на RT като безпристрастен новинарски източник е паднала.

RT отхвърлиха констатациите на Ofcom, посочвайки, че те са пренебрегнали техните обяснения и не са обърнали "дължимото внимание" на техните права.

Коментирайки започването на руското разследване, Маргарита Симонян, главният редактор на RT, отбеляза в "Туитър", че Ofcom са намекнали, че планират да отнемат лиценза за излъчване на телевизията ѝ във Великобритания.

Гонят ли САЩ RT?

Гонят ли САЩ RT?

Нашият екип от адвокати прави всичко възможно

"Предполагам, че те (руският регулатор) сега ще проверят дали Би Би Си дава трибуна на алтернативни гледни точки. С микроскоп", допълни иронично Симонян.

Руските държавни медии критикуват Би Би Си през последните дни, обвинявайки ги, че се опитват фалшиво да докажат, че Москва е замесена в подстрекаването на уличните протести във Франция, обвинение, което Русия отхвърля.